Нова Стратегія національної безпеки України, яка була ухвалена майже рік тому, дала змогу за короткий термін впорядкувати роботу сектору безпеки нашої держави та поступово впроваджувати глибокі перетворення в кожному з його сегментів. Про це під час учорашнього засідання Ради національної безпеки і оборони України, в якому також взяв участь Голова Верховної Ради Володимир Рибак, заявив Президент Віктор Янукович.

На розгляд РНБО було винесено питання: про вдосконалення системи державного управління оборонно-промисловим комплексом та заходів щодо забезпечення національних інтересів України під час здійснення військово-технічного співробітництва з іноземними країнами; про завершення реформування системи реагування на надзвичайні ситуації та подолання їх наслідків; про подальше вдосконалення системи забезпечення громадян якісними і доступними ліками.

На початку засідання глава держави нагадав, що було прийнято комплекс документів з реформування та розвитку Збройних Сил, тривають структурні зміни в оборонно-промисловому комплексі, схвалено рішення про перепідпорядкування прикордонної служби та розпочато реорганізацію системи реагування на надзвичайні ситуації. «Також триває робота з підготовки реформи правоохоронних органів. Ми домовилися, що профільний комітет при Президентові напрацює відповідні пропозиції й найближчим часом ми їх розглянемо», — цитує главу держави його прес-служба.
Президент зазначив, що для реалізації нової моделі розвитку Збройних Сил України необхідно прискорити реформування оборонно-промислового комплексу, який має відповідати новим потребам Збройних Сил та реаліям світового ринку. За його словами, до 31 травня Кабмін має затвердити Державну програму реформування та розвитку ОПК до 2017 року.
На думку В. Януковича, у програмі мають бути сформульовані пропозиції щодо корпоратизації підприємств ОПК та створення профільних вертикально-інтегрованих об’єднань за галузевим принципом. Також необхідно опрацювати питання реструктуризації підприємств оборонно-промислового комплексу, за рахунок чого зміцнити фінансово-економічні позиції Державного концерну «Укроборонпром».
«Нова структура концерну повинна бути оптимальною для забезпечення потреб Збройних Сил у новому озброєнні та посилення позицій України на світовому ринку озброєнь, а державна політика — цілісною і спрямованою на вирішення саме таких завдань», — наголосив Президент. Щоб втілити ці плани, вітчизняний ОПК має випускати військову техніку та озброєння сучасного рівня, які за своїми характеристиками не повинні поступатися світовим аналогам.
Президент також висловився за створення нової системи реагування на надзвичайні ситуації. «Нам треба створювати зовсім нової якості систему, яка б могла реагувати на техногенні катастрофи і природні лиха», — сказав він, зауваживши, що ситуація з останнім стихійним лихом підтвердила правильність такого рішення.
Говорячи про основну мету подальшої реорганізації системи реагування на надзвичайні ситуації, Президент зауважив, що внаслідок об’єднання функції Міністерства оборони та Державної служби з надзвичайних ситуацій було збільшено можливості захисту і порятунку громадян та відновлення роботи життєво важливих інфраструктурних об’єктів. Тож залучення військовослужбовців Збройних Сил сприятиме гнучкішому реагуванню на вимоги щодо подолання наслідків природних та техногенних аварій і катастроф, переконаний В. Янукович. «Треба виважено підійти до встановлення параметрів та налагодження ефективних дій у цій сфері», — наголосив Президент та додав, що чекає від профільних спеціалістів обґрунтованих пропозицій з цього питання.
Аналізуючи ситуацію у фармацевтичній сфері та на ринку лікарських засобів, глава держави, нагадавши, що РНБО вже ухвалила рішення про сприяння розвитку вітчизняної фармацевтичної промисловості, зазначив, що реалізується це завдання дуже повільно. «Ми розраховували, що ситуація буде змінюватися набагато динамічніше і швидше, ніж це робиться», — сказав він. «Люди чутливо ставляться до цього питання, ситуації, яка складається на фармацевтичному ринку, і заходи, вжиті урядом в цьому напрямку, недостатні», — наголосив Президент та закликав уряд активізувати цю роботу. Водночас глава держави нагадав про необхідність затвердження вимог до виробництва і контролю якості ліків відповідно до стандартів Європейського Союзу.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Секретар РНБО Андрій Клюєв і голова Служби зовнішньої розвідки України Григорій Ілляшов.