Опозиція голосуватиме за весь пакет законопроектів щодо лібералізації візового режиму в першому читанні. Про це під час прес-конференції заявила заступник голови Комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Ірина Геращенко (фракція «УДАР»).

Нині, за її словами, в профільному комітеті є вісім законопроектів, поданих Президентом і урядом, що стосуються саме виконання наших обов’язків для переходу до другої фази лібералізації візового режиму. «Я вважаю, що часом ікс для комітету є квітень, коли проекти законів мають бути розглянуті й винесені до сесійної зали, щоб у травні ми встигли за них проголосувати», — сказала парламентарій.

Вона зауважила, що назва закону має відповідати змісту. Адже європейська сторона до цього дуже чутливо ставиться. Тому до другого читання опозиція вимагатиме приведення цих документів до європейських стандартів.

Однак ці документи без консолідації зусиль влади і опозиції ухвалити буде неможливо. «Опозиція усвідомлює власну відповідальність за пройдений шлях нашою країною не тільки для переходу до другої фази щодо візового режиму, а й до підписання угоди у листопаді цього року на саміті східного партнерства у Вільнюсі», — зазначила І. Геращенко та додала, що українські політики повинні порушувати питання і про зобов’язання європейської сторони щодо виконання угод.

Крім того, наголосила заступник голови профільного комітету, потрібно проводити інформаційну кампанію щодо євроінтеграції.

І. Геращенко повідомила, що профільний комітет спільно з парламентським комітетом з питань свободи слова та інформації планують провести слухання стосовно інформаційної політики на тему євроінтеграції. Напрацювання під час слухань, переконана вона, стануть хорошою ініціативою, у тому числі, для розробки урядової державної програми.

Голова громадської ініціативи «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко вважає, що Україна має прискорити прийняття законопроектів для завершення першого етапу імплементації договору про безвізовий режим з Євросоюзом. «Також влада повинна пам’ятати і про терміни. Єврокомісії потрібно буде два-три місяці, щоб підготувати власний звіт після того, як Україна відправить свій третій звіт про виконання певного переліку вимог. Тому його нашій країні потрібно відправити не пізніше початку червня», — сказала вона.

Також експерт відзначила, що Україні важливо отримати від Єврокомісії позитивну відповідь, і тому необхідно посилити діалог окремих державних інститутів з партнерами з ЄС. Зокрема, дуже важливою є роль Міністерства закордонних справ у цьому процесі.

ДОСЛІВНО

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Ірина Геращенко:

«Можна вітати те, що уряд прийняв концепцію реалізації державної політики в сфері інформування суспільства з питань євроінтеграції. Але це тільки концепція, а має бути сформована державна програма».