Зокрема, як забезпечити безмитне ввезення зароблених коштів і врегулювати питання пенсійного забезпечення
Нещодавно в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбувся круглий стіл «Рух кордонів через людей: виклики формування української міграційної системи». Участь у заході взяли народні депутати, представники виконавчої влади та організацій трудових мігрантів.
Перший заступник голови Комітету Верховної Ради в закордонних справах Валентин Наливайченко зазначив, що українські трудові мігранти зазнають подвійної дискримінації: насамперед у країнах перебування, де в них гірші соціально-економічні умови, і також у власній державі, яка не сприяє їм та не захищає їхні права.
Він висловив переконання, що потрібно ухвалити закон про зовнішню трудову міграцію, який допоміг би у розв’язанні проблем українських мігрантів. «Ми підтримаємо такий закон, але обов’язково передбачимо у ньому реальні інструменти підтримки наших громадян за кордоном», — підкреслив парламентарій.
Зокрема, наголосив В. Наливайченко, держава має фінансувати вітчизняні школи, бібліотеки, культурні центри, організації мігрантів. Також народний обранець звернув увагу на нагальну потребу підтримувати наші ЗМІ за кордоном та змінити виборче законодавство, яке позбавило закордонних українців права голосувати на виборах в одномандатних округах.
«Окрім підтримки за кордоном, маємо створити всі умови для повернення трудових мігрантів в Україну, — вважає перший заступник голови профільного комітету. — Потрібно забезпечити безмитне ввезення майна та зароблених коштів, передбачити податкові пільги на три—п’ять років для започаткування власної справи вже на рідній землі, врегулювати питання пенсійного забезпечення. Усе це неможливо зробити без співпраці з громадськістю. Ми організуємо парламентські та комітетські слухання на цю тему. Закон про зовнішню трудову міграцію матиме найширше громадське обговорення».
Вл. інф.