Відтоді як сім років тому в Полтаві «порізали» останній ТУ-160 і тут фактично припинила існувати дивізія стратегічної авіації, звуку реактивних двигунів полтавці більше не чули. А 27—28 березня військові літаки мали знову з’явитися в небі над містом. На базі полтавського військового аеродрому планувалося провести масштабні навчання Миргородської авіаційної бригади тактичної авіації за планом Генеральної інспекції Міністерства оборони України. Вильоти пілоти мали виконувати з полтавського аеродрому.
Винищувачі мали прикривати східний напрямок. Однак в останній момент — коли й у Полтаві, і в Миргороді все було готове до перебазування — надійшла команда... змінити вектор загрози на південний. Відповідно скоротився й час для підготовки і вильоту екіпажів. І хоча «час Ч» був умовний, воїни-авіатори діяли, як кажуть, в умовах максимально наближених до бойових. Завдання з відпрацювання дій льотних екіпажів щодо перехоплення порушників повітряного кордону України, взаємодії з наземними силами, протидії терористичному угрупуванню та надання допомоги суднам, які втратили орієнтування, було успішно виконано.
Серед кращих відзначено полковника Сергія Ялишева, підполковників Володимира Царенка і Анатолія Комара, майорів Сергія Гончаренка, Владислава Чабанського, Володимира Слинька. За словами командира авіаційної бригади полковника Олега Геся, воїни-авіатори неодноразово довели, що готові до виконання бойових завдань будь-якої складності.
— А до Полтави ми ще не раз прилетимо, — посміхається командир, — під час наступних навчань.
Полковник Сергій Ялишев.
Фото автора.