Вже третій рік на теренах Прикарпаття діє державна програма «Власний дім». У її рамках мешканцям сіл для зведення та реконструкції власного житла надається позика під три відсотки річних на двадцять років. Якщо сім’я молода, то виплату розтерміновують на 30 років, а якщо в родині троє і більше неповнолітніх дітей, то вона взагалі не сплачує відсотків.
Про це на засіданні колегії департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА повідомив голова обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Тарас Гаврилко.
За його інформацією, 2012 року в рамках програми «Власний дім» на Івано-Франківщині було укладено 22 угоди. З них сімнадцять — на будівництво житла, п’ять — на спорудження інженерних мереж. У селах області завдяки участі у програмі уже ввели в експлуатацію 26 будинків, газифікували сім, на що було витрачено 1,937 млн. грн.
Цьогоріч на сільське будівництво планують спрямувати 2,229 млн. грн. Слід зауважити, що надходження коштів для реалізації програми є пайовим, тобто гроші закладаються у бюджетах усіх рівнів. Ціна питання на 2013 рік: 900 тисяч гривень з державного бюджету, 377 — з обласного і 952 — з районних. Фінансування програми розпочалось уже у Коломийському та Тлумацькому районах.
Запроваджено мобільну систему раннього оповіщення
Відтепер у разі загрози виникнення будь-якої надзвичайної ситуації — повені, зсувів чи снігового циклону — місцеву владу Івано-Франківщини всіх рівнів повідомлятимуть за допомогою смс-оповіщення.
Про це на засіданні колегії обласної державної адміністрації проінформував начальник управління Державної служби з надзвичайних ситуацій області Володимир Чернецький, одразу продемонструвавши нововведення, що стало можливим завдяки угоді з компанією мобільного зв’язку «Київстар».
Система оповіщення діятиме в такий спосіб, що в разі наближення якоїсь надзвичайної ситуації керівники районів, міські та сільські голови отримуватимуть повідомлення на свої мобільні телефони. І вже на місцях вони мають спрацювати так, щоб якнайшвидше і адресно донести інформацію до мешканців. І природні катаклізми не зможуть заскочити їх зненацька.
І хоча цьогорічна весна, за прогнозами синоптиків, великих паводків не принесе, не слід забувати, що територією області протікає 8 300 річок загальною протяжністю 15 600 км, які час від часу завдають чимало клопотів місцевим мешканцям.