Швейцарські компанії мають намір інвестувати в розвиток виробництва на Дніпропетровщині додатково 250 мільйонів доларів. Про це було заявлено під час зустрічі Надзвичайного і Повноважного Посла Швейцарії в Україні Крістіана Шьоненбергера з керівництвом області в присутності представників швейцарських компаній, що ведуть бізнес у регіоні.

Під час обговорення було досягнуто низку домовленостей про розвиток інвестиційних проектів у регіоні. Зокрема, швейцарська група «Glas Trosch» планує розширення наявного виробництва у Дніпродзержинську, де вже нинішньої весни заплановано запуск другої лінії виробництва склопакетів. Торік тут запрацювала перша лінія. Реалізацію проекту супроводжувало Дніпропетровське інвестиційне агентство. Обсяг інвестицій становить понад 3 мільйони доларів.

Ще один завод з виробництва склопакетів цієї компанії працює в Кривому Розі. Скло для виробництва зараз завозять з Польщі, тому інвестори розглядають можливість будівництва в області заводу з виробництва фасадного скла. Проект передбачає створення 300 робочих місць та інвестиції в розмірі 250 мільйонів доларів.

За словами голови обласної держадміністрації Дмитра Колєснікова, пошук місця для будівництва нового заводу, допомога в проведенні всіх необхідних процедур, супровід на всіх етапах реалізації проекту — це стандарт інвестиційного сервісу. «Те, що швейцарські партнери мають намір розбудовувати бізнес на Дніпропетровщині, будувати новий завод, — це ще одне підтвердження сприятливого бізнес-клімату в регіоні», — вважає він.

За підсумками 2012 року Швейцарія лідирує серед інших країн з багатьох питань соціального розвитку та рівня добробуту населення. Ця країна — лідер з вирішення екологічних проблем та утилізації побутових відходів.

Оцінюючи результати зустрічі, голова обласної ради Євген Удод відзначив, що в рамках підписаного меморандуму про співробітництво зі швейцарсько-українським проектом ДЕСПРО проведено низку тренінгів і семінарів з питань створення систем водопостачання в сільських районах. «Уже цього року почнеться робота з реалізації проектів в експериментальному форматі, а з 2014 року буде розглянуто можливість повного входження в проект, — зазначив він. — Для нас дуже важлива участь у цьому проекті, оскільки ситуація з водопостачанням населених пунктів області залишається вельми актуальною».

Посол Швейцарії  Крістіан Шьоненбергер:

«На Дніпропетровщині створено сприятливі умови для інвестування. Переговори пройшли в конструктивному і прагматичному руслі. Є впевненість у тому, що ми зможемо розпочати реалізацію проекту «Glas Trщsch» уже цього року».

Довідка

Загалом співробітництво регіону зі Швейцарською Конфедерацією охоплює такі галузі, як металургія, машинобудування, фармацевтика та інші, однак потенціал для розвитку — більший. Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку області зі Швейцарської Конфедерації, станом на 31 грудня 2012 року становив 8 мільярдів 351,8 мільйона доларів. За минулий рік зовнішньоторговельний обіг області зі Швейцарією становив 49,1 мільйона доларів, це майже 3% загального товарообігу України зі Швейцарською Конфедерацією.

В області зареєстровано 16 підприємств, у які вкладено інвестиції зі Швейцарії.

До речі

Загалом в Україні «Glas Trosch» має 10 підприємствами у Дніпропетровську, Києві, Кривому Розі, Одесі та інших містах, на яких працює близько 1000 осіб.

Крістіан Шьоненбергер (праворуч) під час зустрічі в Дніпропетровську.

Фото надане прес-службою облдержадміністрації.