На думку народного депутата України від ВО «Свобода», першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Олександра СиЧа (на знімку), одним із вагомих способів розв’язання проблеми працевлаштування студентів та випускників вищих навчальних закладів є закріплення на законодавчому рівні створення та функціонування структурних підрозділів сприяння працевлаштуванню у ВНЗ.
Законопроект, спрямований на врегулювання цього питання, народний обранець нещодавно зареєстрував у парламенті. Його мета — істотне зменшення рівня безробіття серед молоді та зростання ефективності планування працевлаштування спеціалістів.
«Проблема безробіття молоді є однією з найбільш актуальних у державі. В сучасних реаліях молодь, яка закінчила навчальні заклади, дедалі частіше відчуває себе просто зайвою на ринку праці. Серед причин цього — брак вільних робочих місць, відсутність роботи за спеціальністю, низька територіальна мобільність, обумовлена нерозвиненістю соціальної інфраструктури», — зазначає Олександр Сич.
За його словами, фахівці після закінчення навчання не мають інформаційної підтримки, не володіють стратегією і тактикою пошуку роботи. Окрім того, роботодавці часто висувають умови, які молодь просто не в змозі задовольнити. Це пояснюється тим, що потрібні досвідчені працівники, а досвіду роботи у молоді ще немає. Очевидною є й гостра невідповідність між потребами ринку праці, можливостями освітян навчати студентів згідно з новими вимогами та амбіціями самих випускників.
Вл. інф.