Наприкінці 2012 року редакція газети «Голос України» вирішила допомогти якомога ширшому колу абітурієнтів якісно підготуватися до тестових випробувань. З 1 березня ц. р. ми почали друкувати тестові завдання і відповіді на них, підготовлені видавництвом «Генеза». А 19 березня в Інтернеті («Освітній портал» і «Урядовий портал») з’явилася така інформація: «Українському центру оцінювання якості освіти» (УЦОЯО) стало відомо, що газета «Голос України» у рубриці «Парламентська газета — абітурієнту» надрукувала так звані пробні тести зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) з украЇнськоЇ мови І лІтератури (виділено мною. — Авт.). Як відзначають в УЦОЯО, структура зазначених тестів не відповідає затвердженій у 2013 році... У жодному разі надруковані у газеті «Голос України» тести не можна назвати пробними тестами ЗНО».

 

Не можна вважати їх пробними — хай будуть тренувальними, скажете ви. Згодні. Але газета назвала їх пробними і тим самим потрапила в немилість УЦОЯО.

Отже, пробне ЗНО — процедура платна, а парламентське видання опублікувало тести, надавши дітям безплатну допомогу. Неподобство!

Дивно, що УЦОЯО сприйняв друк тестових завдань як заметіль наприкінці березня. Бо ще 25 жовтня 2012-го у листі директору Центру І. Зайцевій головний редактор зазначив: «Редакція газети «Голос України» пропонує свої шпальти для друку зразків тестів ЗНО-2013, іншої інформації щодо підготовки випускників шкіл до тестування». І просив «висловити готовність Центру до співпраці, а саме надання матеріалів для безплатної публікації в «Голосі України».

Читаємо відповідь І. Зайцевої від 2.11.2012:

«До основних завдань Українського центру оцінювання якості освіти відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 31.12.2005 №1312 належить організаційно-технологічна підготовка здійснення зовнішнього незалежного оцінювання, у тому числі розроблення тестових завдань. Підготовка зразків тестів не є складовою виконання завдань з підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Незважаючи на суспільний інтерес до літератури з підготовки до тестування, на сьогодні Український центр не має змоги підготувати відповідні матеріали, оскільки Програми зовнішнього незалежного оцінювання 2013 року не затверджено.

На жаль, у сфері освіти без жодних погоджень видається література і здійснюється підготовка до ЗНО багатьма установами та організаціями, при цьому якість рівня підготовки, зокрема друкованих матеріалів, на жаль, є незадовільною, оскільки не враховує останніх змін, внесених до програм зовнішнього незалежного оцінювання. Крім того, вартість такої підготовки далеко не завжди доступна кожному абітурієнтові. Про це свідчать численні публікації у засобах масової інформації. У зв’язку із такою ситуацією минулого року з метою створення літератури, яка відповідає програмам зовнішнього незалежного оцінювання 2012 року, Українським центром було надано інформаційно-консультаційні послуги з підготовки Індивідуальних комплектів для підготовки до ЗНО-2012. Такій роботі сприяло затвердження програм зовнішнього незалежного оцінювання в липні 2012 року. Зазначимо, що видавничий дім «Освіта» був єдиним видавництвом, яке офіційно звернулося до Українського центру оцінювання якості освіти із пропозицією щодо проведення такої роботи. Дякуємо за небайдужість до питань проведення зовнішнього незалежного оцінювання в Україні».

На звернення редакції відповіло і профільне міністерство, яке головний редактор також просив «розглянути можливість співпраці, а саме надання матеріалів ЗНО-2013 для безплатної публікації».

«Відповідно до Порядку зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2004 №1095, міністерство встановлює строки, перелік навчальних предметів, програми та порядок проведення оцінювання якості освіти, контролює виконання запланованих заходів. Українським центром оцінювання якості освіти, що належить до сфери управління міністерства, та його регіональними підрозділами здійснюється організаційно-методичне і технологічне забезпечення зазначеного процесу.

Директор Українського центру безпосередньо підпорядковується міністру освіти і науки, молоді та спорту України та несе персональну відповідальність перед Кабінетом Міністрів України за виконання покладених на Центр завдань.

Обов’язки суб’єктів адміністрування зовнішнього незалежного оцінювання в 2013 році визначено наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 23.08.2012 №943 «Про зовнішнє незалежне оцінювання навчальних досягнень осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів України в 2013 році», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10.09.2012 за №1558/21870.

Повноваження суб’єктів адміністрування зовнішнього незалежного оцінювання визначаються Порядком проведення зовнішнього незалежного оцінювання в 2013 році, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 22.10.2012 №1130 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 08.11.2012 за №1885/22197.

Підготовка, організація та проведення зовнішнього незалежного оцінювання здійснюються у взаємодії зі структурними підрозділами міністерства, зокрема департаментом вищої освіти, департаментом загальної середньої та дошкільної освіти.

Тимчасово виконуючий обов’язки міністра П. Куліков».

Гадаю, обидва листи коментарів не потребують.

Конкретною доброю справою відгукнулось лише видавництво «Генеза», яке надало для друку на шпальтах «Голосу України» зразки тестів ЗНО-2013. Ми їх і надрукували.

Між іншим

У листі до редакції «Генеза» зазначила, зокрема: «Розуміючи, наскільки важливою є ефективна підготовка до іспитів, автори та фахівці видавництва «Генеза» підготували високоякісні видання до ЗНО. Збірники тестових завдань відповідають усім програмним вимогам ЗНО-2013, ПРОРЕЦЕНЗОВАНІ УКРАЇНСЬКИМ ЦЕНТРОМ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ (виділено мною. — Авт.). Звичайно, нині книжковий ринок пропонує багато різноманітних посібників для підготовки до ЗНО. Перевагою видань «Генези» є те, що типи, види та кількість завдань у тестах повністю відповідають тим, які будуть запропоновані абітурієнтам під час тестування 2013 року».

P. S. Редакція готує судовий позов до УЦОЯО про захист ділової репутації та відшкодування завданої шкоди.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

  Дослівно 

Пробне зовнішнє незалежне оцінювання згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2010 №796 «Про затвердження переліку платних послуг...» є послугою, яка надається УЦОЯО та його регіональними підрозділами...