На честь 200-річчя видатного українського поета Тараса Шевченка дніпропетровські альпіністи збираються підкорити пік, названий його ім’ям. Про свої плани вони розповіли під час прес-конференції.
Альпінізм завжди пов’язаний з небезпекою, і недаремно саме цей вид спорту називають школою мужності. У далекому 1939 році під час освоєння віддаленого куточка Північного Кавказу альпіністи Дніпропетровська перші піднялися на невідому вершину й назвали її ім’ям Кобзаря.
«Експедицією керував заслужений майстер спорту, учений, геодезист Олександр Зюзін. 1964 року на честь 150-річчя від дня народження Кобзаря на вершині було встановлено скульптурне погруддя Шевченка, — розповів майстер спорту, ветеран альпіністського руху, «Сніжний барс», учасник сходження на пік Шевченка у 1964 році Віктор Шабохін. — Так на планеті з’явився найвищий пам’ятник Кобзареві» (на знімку).
На Дніпропетровщині є ідея відновити традицію масових сходжень, піднятися на пік Шевченка і перевірити, в якому стані пам’ятник. «Висота — 4200 метрів, — зазначає старший тренер і керівник сходження майстер спорту Валерій Ломига. — Хотілося б, щоб узяли участь представники молоді України, бажано з різних регіонів, — саме в такий спосіб ушанували б пам’ять великого класика».
До основної команди увійдуть до 50 спортсменів, ще 150 — до складу організаційно-культурної групи, яка братиме участь у святкуванні Днів Тараса Шевченка на території Кабардино-Балкарії, де розмішено пам’ятник.
Представник обласної організації Федерації профспілок представників кооперації та інших форм підприємництва Олександр Захаренко розповів, що вони традиційно допомагають розвивати масові види спорту. Тому й вирішили технічно підтримати цю акцію. «Ми звернулися до багатьох меценатів, щоб надати оснащення, а також дати можливість групі підтримки бути присутньою на сходженні, — каже профспілковий лідер. — Сформовано оргкомітет, який почав підготовку Шевченківської альпініади, головною метою котрої є міжнародне ювілейне сходження на пік Кобзаря».
Серед тих, хто відгукнувся на ініціативу Федерації альпінізму й профспілок, — Рада ветеранів спорту Дніпропетровської області. Її представник Євген Чесноков зазначив, що саме силами ветеранів, кращих представників у різних видах, можна гідно представити Україну і зробити спортивну частину запланованого заходу видовищною та насиченою.
 
Дніпропетровська область.
Фото з сайту http://alp.org.ua.