У день матчу Україна—Молдова погода підклала свиню. Вона немов сказилася: в Одесі тривалий час були відносно теплі і сухі дні. Але все змінилося зранку 26 березня: небо затягло хмарами, і пішов сніг. Та ще й помітно похолоднішало (до двох градусів морозу), здійнявся поривчастий вітер.
Протягом дня погода погіршувалася, а сніг — посилювався. Однак ближче до вечора опади стали помірнішими. Втім, істотного поліпшення погодних умов не очікували. Адже з метеокарти було видно, що циклон, котрий накрив Одесу з північно-західного напрямку, щойно вступив у силу.
Мало хто сподівався, що після виїзної перемоги над поляками в українців виникнуть якісь складності в зустрічі з Молдовою. Однак виявилося, що не все так просто. Перший тайм мали виграти наші, але гості вистояли. І це тому, що вони самовіддано і великими силами оборонялися і воротар діяв упевнено.
Шкода, що господарі поля марнували моменти. Та в другій половині зустрічі їм нарешті пощастило. Забили два м’ячі, але потім і пропустили. Однак врятуватися прудким і самовідданим гостям не вдалося. Підопічні Михайла Фоменка здобули заслужену перемогу, бо українська збірна об’єктивно була набагато сильнішою від опонента.
Коли падає сніг, грати не так вже й приємно. Але треба було — умови у команд рівні. Спершу суперники по черзі контролювали м’яча, але поступово почала вимальовуватися перевага українців і в класі, і в активності. Знову помітними були київські динамівці Ярмоленко та Гусєв. Гостям доводилося докладати надзусиль, щоб звільнитися з-під пресингу господарів.
Головні події відбулися після перерви. Нарешті перевага українців стала матеріальною. Пройшла подача з правого флангу, Зозуля класно скинув головою м’яча на Ярмоленка, а той відмінним ударом в один дотик вразив дальній нижній кут воріт суперника.
Потім ще й  кутовий став результативним. Блискуче зіграв ще один динамівець — Хачериді. Скориставшись своїм високим зростом і стрибучістю, Євген ефектним ударом головою подвоїв рахунок.
Ніби полегшало. Але на поле вийшов Суворов, який красивим потужним ударом забив українцям і відродив інтригу. Тому кінцівка зустрічі була нервовою. Боротьба загострилася, ставала жорсткішою, а в компенсований час українці залишилися в меншості, коли Степаненко ледве не зніс голову Бордіяну. Рефері справедливо показав винуватцеві червону картку, але рахунок не змінився.
Іон Карас:
— Насамперед хочу привітати збірну України із заслуженою перемогою. Особливо нам важко було в першому таймі. Хоч до перерви і не пропустили, але тиск був відчутним. Коли нам вдалося один м’яч відквитати, хлопці відчули духовне піднесення, але залишалося мало часу, та й сили закінчувалися.
— Порівняйте збірні Чорногорії та України, проти яких ви грали в цьому спареному турі.
— Я набагато вище ставлю збірну України. Нам складно було в обох матчах, але сьогодні — зовсім інша гра, зовсім інша міць, ніж у п’ятничному поєдинку. У чорногорців є лише два гравці високого класу, а рівень інших виконавців — нижчий. Збірна України збалансована в усіх лініях. Якщо розташувати команди нашої групи за класом, то вважаю, що після Англії треба ставити Україну.
Михайло Фоменко:
— Спарені ігри складні тим, що після першої з них залишається обмаль часу не стільки для відновлення фізичних сил, скільки для відновлення емоцій. Без них складно грати у футбол. Так воно й вийшло сьогодні. Це, зокрема, вплинуло на реалізацію моментів у першому таймі. Але добре те, що добре закінчується.
— Будучи такою спокійною людиною, як вам вдається мотивувати футболістів?
— Якщо ти спокійний зовні, то це не значить, що серце не б’ється із частотою 200 ударів на хвилину. Не дарма тренерську лаву називають електричним стільцем. А мотивувати складно тих, хто не хоче сприймати. Якщо люди не вірять у ті принципи, за якими будується наша гра, їх складно примусити до цього.
— Оцініть якість поля.
— А в якому ще місті України сьогодні можна було провести цей матч? Скрізь зараз дуже складні погодні умови. А поле підготовлене на «відмінно». Спасибі людям, які займалися газоном, вони провели величезну роботу. Поле було в дуже гарному стані. Але погода, звісно, внесла свої корективи. У зв’язку із цим газон був заважкий.
— Які ваші враження від стадіону, підтримки трибун?
— Ми вдячні вболівальникам, які нас підтримували, розуміючи, що ці спарені матчі дуже складні. Якщо перший матч проведений на гарному рівні, то він забирає всі емоції. А дванадцятий гравець їх повертає. Саме так і вийшло.
— Чи вже думаєте про матч із Чорногорією? Зважаючи на турнірну ситуацію в нашій групі, він буде для збірної України надважливим...
— Думати про той поєдинок зарано. Але ми чудово розуміємо, що в нас кожна гра тепер, як остання. Інша річ, що за такий період часу відбутися все що завгодно — як у нашому колективі, так і в таборі чорногорців. Тож поки вивчатимемо суперника, переглядатимемо його матчі, щоб потім надати цю інформацію своїм підопічним.
Насамкінець хочу подякувати клубним тренерам, які готували виконавців. Ці збори показали, що функціональна готовність наших збірників — на відмінному рівні. Хлопці добре рухалися в обох матчах.
 
Віктор БРАНИЦЬКИЙ (із Одеси).
Ярмоленка назвали найкращим у складі українців.
 
У високому польоті Хачериді влучно пробив по воротах.

Фото Павла КУБАНОВА.