Україна розраховує на всебічну підтримку Парламентської асамблеї Ради Європи та її сприяння в підготовці необхідної правової бази для виконання завдань, поставлених перед нашою державою для підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак під час учорашньої зустрічі з Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Жан-Клодом Міньйоном.
На початку зустрічі В. Рибак привітав Ж.-К. Міньйона з переобранням на посаду Президента ПАРЄ. «Український парламент високо оцінює результати вашої діяльності на цій посаді, — сказав він. — ПАРЄ є на сьогодні єдиним реальним об’єднанням усіх парламентаріїв Європи. Тому роль Асамблеї та її керівництва є унікальною».
«Ми зацікавлені в тому, щоб ПАРЄ мала високий авторитет, а до її рекомендацій прислуховувалися і максимально враховували в законотворчій діяльності. У цьому контексті важливо, щоб ці рекомендації не були заполітизованими, а їх реалізація здійснювалася в межах правового поля», — зазначив керівник парламенту.
В. Рибак повідомив, що 22 лютого 2013 року було ухвалено Заяву Верховної Ради України «Про реалізацію євроінтеграційних прагнень України та укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом». При цьому він підкреслив, що згадану заяву підтримали 315 із 349 народних депутатів, присутніх у залі пленарних засідань. «Це є вагомим свідченням готовності українського парламенту об’єднати зусилля задля руху України на європейському напрямку», — підкреслив Голова Верховної Ради.
В. Рибак також заявив, що Верховна Рада України, надаючи великого значення результатам саміту «Україна—ЄС», налаштована на прийняття необхідної правової бази для виконання завдань, поставлених перед нашою державою для підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
За його словами, на порядку денному необхідних реформ, щодо яких Україна має досягти значного прогресу до майбутнього саміту Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді 2013 року, значна частина стосується компетенції Ради Європи. «Ми розраховуємо на всебічну підтримку Парламентської асамблеї та її сприяння у підготовці необхідної правової бази», — сказав В. Рибак.
Керівник парламенту також підкреслив, що у Верховній Раді України усвідомлюють важливість проведення системної конституційної реформи в Україні, а також прийняття низки законопроектів у ключових сферах суспільного життя.
У свою чергу, Президент ПАРЄ заявив, що Парламентська асамблея Ради Європи у рамках своєї компетенції готова надати Україні необхідну допомогу для підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
«Я приїхав в Україну як Президент ПАРЄ, як ваш партнер. Ми тут, щоб підтримати і допомогти, — зазначив він. — Ми дуже розраховуємо на Україну».
Ж.-К. Міньйон підкреслив, що Україна — «молода держава, і вона ще не встигла зробити все, що відповідає стандартам Ради Європи». Водночас Президент Асамблеї зазначив, що «все треба робити поступово, але нині необхідно пришвидшити свій поступ до стандартів Ради Європи».
Президент ПАРЄ привітав ухвалення Заяви Верховної Ради України «Про реалізацію євроінтеграційних прагнень України та укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом». «Я вітаю те, що є одностайна думка щодо Угоди про асоціацію», — сказав він.
«Я абсолютно переконаний, що Україна хоче виконати взяті на себе зобов’язання. В їх рамках було б дуже доречно, щоб Угода про асоціацію була підписана у листопаді цього року, — сказав Ж.-К. Міньйон. — Ми чекаємо на неї з нетерпінням, оскільки цей документ вигідний як Україні, так і Євросоюзу».
Ж.-К. Міньйон підкреслив, що Рада Європи, Парламентська асамблея та Венеціанська комісія готові надати Україні сприяння у здійсненні конституційної реформи, реформуванні законодавства у сфері боротьби з корупцією, системи прокуратури та правоохоронних органів, судової та виборчої систем. «Необхідно задіяти механізми парламентської дипломатії, аби допомогти вам у реалізації реформ», — сказав він. Президент ПАРЄ також зазначив, що нинішній рік є важливим для нашої країни і з огляду на головування в ОБСЄ.
Своєю чергою, В. Рибак погодився з думкою Ж.-К. Міньйона щодо необхідності прискорення реформ. «Є серйозні недоліки у законодавстві. Але ми працюємо над помилками, — сказав керівник парламенту. — У квітні-травні ми приймемо закони на виконання зобов’язань України перед РЄ, продовжуватимемо роботу з удосконалення законодавчої бази».
«Ми все робитимемо, щоб Україна була у європейській сім’ї», — сказав Голова Верховної Ради.
 
Прес-служба Верховної Ради України.
 
 
 
На знімку: на передньому плані Володимир Рибак та Жан-Клод Міньйон.