Підписання Угоди про асоціацію є необхідним і можливим
 
Європейська інтеграція — незмінний ключовий пріоритет внутрішнього розвитку нашої держави. Забезпечення інтеграції в європейський політичний, економічний та правовий простір з метою набуття членства в ЄС — це основна засада зовнішньополітичного курсу нашої країни, визначена Законом «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики». На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Рибак під час другої частини п’ятої сесії Міжпарламентської асамблеї Україна — Литва — Польща.
За словами глави парламенту, нині технічна підготовка до підписання Угоди перебуває на заключному етапі. «В Україні проводиться активна робота із впровадження системних реформ, у т. ч. у сферах виборчого законодавства, системи правосуддя та впровадження реформ відповідно до Порядку денного асоціації Україна—ЄС. Сподіваємося, що їх успішна імплементація дозволить нам підписати Угоду про асоціацію в листопаді цього року», — зауважив він.
З огляду на це, Голова Верховної Ради пообіцяв, що законодавчий орган докладе всіх зусиль, щоб окреслені на 16-му саміті Україна—ЄС питання, які перебувають у компетенції парламенту, були виконані в найкоротші терміни.
Водночас В. Рибак повідомив, що на сьогодні схвалено переважну більшість законодавчих актів, необхідних для виконання першого етапу Плану дій.
Однак, зауважив він, є ще кілька ключових питань, які потребують вирішення найближчим часом. Це, зокрема, стосується законодавчого врегулювання питання боротьби з корупцією, внесення рекомендованих ЄС змін до законодавства в галузі захисту персональних даних та у сфері боротьби з дискримінацією. З цією метою, повідомив керівник парламенту, підготовлено відповідні законодавчі акти, які розглядатимуться Верховною Радою у першочерговому порядку.
Голова Верховної Ради відзначив також важливу роль Ініціативи «Східне партнерство» у наближенні країн-партнерів до ЄС. «Ініціатива стимулює політичні та економічні перетворення в країнах-партнерах та сприяє регіональному співробітництву», — зазначив він. Водночас В. Рибак зауважив, що важливим елементом міжпарламентської співпраці в рамках «Східного партнерства» є Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ, активну участь у роботі якої беруть українські парламентарії.
На підсумковій прес-конференції Маршалок Сенату Республіки Польща Богдан Борусевич зокрема зауважив, що під час Асамблеї сторони окреслили низку конкретних справ і продовжуватимуть міжпарламентську співпрацю з їх реалізації.
У свою чергу Володимир Рибак подякував керівництву двох держав і головам законодавчих органів за підтримку, яку вони надають Україні на шляху до ЄС. «Ми поставили перед собою завдання — виконати обов’язки, взяті перед ЄС, і сподіваємося, що в листопаді Угоду про асоціацію буде підписано», — сказав В. Рибак.
За підсумками п’ятої сесії Міжпарламентської асамблеї Україна — Литва — Польща голови національних парламентів Володимир Рибак, Відас Гядвілас і Богдан Борусевич (відповідно) підписали спільну Декларацію. У ній, зокрема, висловлюється переконання, що підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС під час листопадового саміту Східного партнерства у Вільнюсі є необхідним і можливим. Сейм і Сенат Республіки Польща та Сейм Литовської Республіки, йдеться у Декларації, нададуть Верховній Раді України всебічну експертну та організаційну підтримку, що дозволить використати досвід нових держав-членів Центрально-Східної Європи у сфері розбудови демократичних інституцій та правової держави, а також адаптації законодавства України до вимог ЄС. Верховна Рада отримуватиме допомогу й підтримку у процесі здійснення реформ, спрямованих на виконання Україною політичних, правових та економічних критеріїв на її шляху до Європейського Союзу.
 
ДОСЛІВНО
 
Голова Верховної Ради Володимир Рибак:
 
«Якнайшвидша реалізація Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС вигідна обом сторонам. Сьогодні близько 30% зовнішнього товарообігу нашої країни припадає на країни ЄС. Переконаний, підписання Угоди створить сприятливі умови для суттєвого збільшення цих обсягів. Проте Європейський Союз цікавий нам не лише як найбільший ринок товарів та послуг, а й як джерело сучасних технологій, розбудови ринкової економіки та сучасних методів управління. Водночас Україна також є перспективним економічним партнером для Євросоюзу».
 
Українська делегація.
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.