У Горлівці відбулася розширена нарада з проблем житлово-комунального господарства. Особливої ваги заходу, ініційованому народними депутатами Анатолієм Гончаровим (ПР) та Ігорем Шкірею (ПР), додала участь у ньому першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва й житлово-комунального господарства Олександра Аліпова та заступника голови Донецької облдержадміністрації Валерія Лукашенка.

Тема обговорення, звичайно, актуальна для Горлівки, як, утім, і для всієї України. Але колапс ЖКГ — нині не єдина схожість столиці й провінції. Як кажуть у народі, за поганим прикладом і сам споганишся. Тому, напевно, і в Горлівці представники одного з ініціаторів наради блокували вхід у сесійну залу — пропускали туди суворо відібраних людей. Журналістське посвідчення автора статті, а також той факт, що захід анонсувала прес-служба облдержадміністрації, для «охорони входу» виявилися не парольними. «Вас не запрошували», — повторював «головний сторож» Руслан Шуліка, який виявився директором приватного ЖЕКу «Енерго-Алекс» і за сумісництвом — помічником народного депутата. Як і двоє його напарників, був він без бейджика, але тримався господарем становища. Після чергової моєї спроби все-таки потрапити на нараду «охоронець» ще більше шокував, заявивши: «Клеп наказав вас не пускати!»

Євген Клеп — міський голова Горлівки. Може, у безглуздий його наказ і можна було б повірити, якби за дверима не було працівників міськвиконкому, депутатів міськради, колег — журналістів, операторів... Через 20 хвилин «охорона» раптом змінила гнів на милість і відкрила вхід у залу.

Ноу-хау й простягнута рука

Народний депутат Ігор Шкіря, який вів нараду, підкреслив особливість ситуації з горлівським житлово-комунальним господарством: скарги й звернення мешканців, стан житлового фонду, який не зміняється на краще, і системи життєзабезпечення вимагають рішучих заходів. Профільний заступник міського голови Вадим Ісаков мав пояснити причини погіршення ситуації. Заступник, перелічуючи особливо «уражені органи» житлово-комунального господарства, намагався акцентувати увагу на тому, що «хвороба» розвивалася десятиліттями. Команда нинішнього міського голови два роки біля керма, розроблено бізнес-проект «Тепла покрівля», у рамках якого із застосуванням енергозберігаючих технологій відремонтують дахи 119 житлових будинків. Якщо в 2010-му на це з місцевого бюджету виділили 700 тисяч гривень, то в наступні два роки вже значно більше — відповідно 1,2 і 1,1 мільйона гривень.

Є істотні зміни і з ліфтами: в 2011 році відремонтовано 32 з них, в 2012-му — 44, у поточному планується 16 підйомників модернізувати й провести експертизу 37. Однак зробити безвідмовним і безпечним усе ліфтове господарства можливо лише при виділенні цільових субвенцій з держбюджету. Відновлення швів у панельних будинках, газифікація селищ, збільшення довжини й модернізація зовнішнього освітлення (із залученням кредиту Північної екологічної фінансової корпорації) — теж реальні зміни, яким посприяла нинішня міська команда.

Убиті дороги бачать не тільки горлівчани. Капітальні ремонти не робили на них щонайменше років п’ятнадцять, обов’язкові підтримувальні ремонти з періодичністю раз на 7—8 років — теж. Та й узагалі в дорожньому господарстві довгий час була повна плутанина: до 2010-го в Горлівці значилося 343,64 кілометра доріг. Багато таких, без яких не обійтися, але при цьому ремонтувати їх нікому — невраховані, на балансі міста не перебувають. Про інвентаризацію шляхів роками говорили, а вперше взялися за неї після обрання міським головою Євгена Клепа. У результаті довжина міських доріг і вулиць (а що за вулиця без дороги?) збільшилася в 2,8 разу й становить тепер майже 948 кілометрів. Але зіткнулися з тим, що немає навіть проектів ремонту шляхів. Звичне ямкове латання — справа невдячна. Стали практикувати заливання тріщин бітумом.

— Торік було висунуто вимогу, щоб усі організації, що займаються відновленням дорожнього покриття, підписували зобов’язання: виконавець гарантує якість протягом трьох років. Розроблена проектна документація на капітальний ремонт солідних ділянок доріг, але для нього знадобиться 70 мільйонів гривень. Тобто теж без субвенцій із державного й обласного бюджетів не обійтися, тому вже два роки міськрада направляє листи в профільні міністерства, в облдержадміністрацію, у Кабмін із проханням про додаткове цільове виділення коштів, — розповів В. Ісаков.

Брати участь треба всім

— У жовтні минулого року з ініціативи міськвиконкому голова облдержадміністрації Андрій Шишацький вручив багатодітній родині ключі від квартири. Сім’я просила про ремонт: настелити підлогу, навісити двері, упорядкувати балкон і поставити газову колонку. І тоді б уже жили там. Але навіть сьогодні горлівська влада заявляє: «А в нас немає коштів на це». Місто не може відремонтувати одну квартиру — що вже говорити про стан житлово-комунального господарства?! — резонно зазначив народний депутат Анатолій Гончаров.

— Під час передвиборної кампанії я знайшов гроші на ремонт п’яти ліфтів. Але треба відремонтувати ще 150, з урахуванням диспетчеризації на це знадобиться 120 мільйонів! — продовжив парламентарій. — Давайте підключати інших депутатів, нехай долучаються, і відремонтуємо все. Тоді ж, у передвиборний час, мені вдалося домовитися про виділення 1,7 мільйона гривень на газифікацію селища шахти імені Леніна. Фінанси надійшли, а документи не готові. Гроші зависли, а потім зникли... Так, коштів не вистачає. Питання: а хто може сказати, скільки в нас у місті працюючих і скільки тих, хто перераховує податок у бюджет? За моїми даними — 50 тисяч трудяться, а всього населення 280 тисяч...

Про тарифи й... тіньові схеми

Керівники підприємств з обслуговування житлового фонду незадоволені виконкомівським менеджментом і своїми зарплатами... Вадим Ісаков спробував відповісти на звинувачення:

— Мішок цементу коштує 50 гривень, а ЖЕКи купують його по 100 гривень. А потім кажуть про необхідність підвищення тарифів! Є постанова вищих органів про усунення з тарифу коштів на утримання абонентської служби. Адже на неї мільйони йдуть! Та поки що ніхто не усуває. Будинок із затопленим підвалом стоїть 15 років, і тільки ми зрушили питання з місця, на відміну від усіх попередників, які лише казали «треба». Те саме з плитами перекриттів: проблемі сім років, і тільки ми взялися за її вирішення. Зробили проект. А вартість його — чимала — встановлюється Донецьким державним експертним центром. Гроші на газифікацію втрачені тому, що з вересня казначейство в нас стояло. А підрядника «за безплатно», вибачте, не знайшли.

За неприбуткові підприємства доплатить... бюджет?

Олександр Аліпов вважає, що комунальне господарство Горлівки — у критичному стані. На його думку, чергова сесія міськради має стати чимось на кшталт консиліуму:

— Готуйте антикризову програму. Треба разом шукати рішення. Що сильніше протистоятимете, то гірше мешканцям. За словами міського голови, дефіцит бюджету перевищує 70 мільйонів гривень, але виходячи з того, що я почув, ця сума може бути більшою. У програмі має міститися розділ пропозицій з наповнення бюджету. За місяць її можна підготувати.

— У новому законопроекті про ЖКГ (прийняття його очікується), якщо підприємство в результаті господарської діяльності не одержує прибутків, не може виплатити заплату, податки та інше, місцевий бюджет має це компенсувати, — роз’яснив заступник голови Донецької облдержадміністрації, що курирує питання транспорту, зв’язку, будівництва, ЖКГ і дорожнього господарства, Валерій Лукашенко. І теж підкреслив важливість послуг високопрофесійних колективів. Зокрема, у ремонті ліфтів.

Безумовно, ефективний власник житла й ефективний менеджер житлово-комунальних послуг — обов’язкові умови комфортного проживання в багатоквартирному будинку. Однак при протистоянні між виконавчою владою й депутатами цього не досягти.

P. S.

Уже після цього у Горлівці сталася ще одна надзвичайна подія в сфері житлово-комунального господарства: перестали працювати 35 ліфтів. Як повідомила прес-служба міськради, зупинили їх приватні підприємства, що обслуговують житловий фонд, — ПП «Фактор-Інвест» (директор Володимир Сипало) і ТОВ «Енерго-Алекс» (директор Руслан Шуліка). На думку міської влади, такі дії спрямовані на те, щоб спричинити невдоволення мешканців. «Ліфти не були зупинені інспектором. При виконанні відповідного регламенту їх можна експлуатувати, двічі на місяць організації, яка обслуговує ліфти, необхідно проводити технічний огляд, і підйомники можуть працювати до модернізації. Скажу більше — у бюджеті 2013 року передбачені кошти на експертизу й модернізацію цих ліфтів», — прокоментував ситуацію В. Ісаков. 

 

Горлівка

Донецької області.

Фото автора.

Дослівно

Заступник міського голови В. Ісаков:

«Не так давно я казав у облдержадміністрації про те, що, за нашими припущеннями, у КП «Простір» діє тіньова схема з відмивання грошей. Почали наводити там лад, у результаті дохідна частина піднялася з 600 тисяч до 2 мільйонів гривень на рік — за те саме, що робилося й раніше. Але в місті є й інша тіньова схема виведення грошей із ЖКГ. За півтора року виведено більш як 1 мільйон 200 тисяч гривень».

Олександр Аліпов вважає, що місту потрібна антикризова програма в житлово-комунальному господарстві.