Завдяки змінам в оформленні угод купівлі-продажу нерухомості цей ринок удалося трохи пожвавити.
На 18 лютого 2013 року в реєстраційній службі України було зареєстровано 225 289 заяв на оформлення операцій з відчуження об’єктів нерухомості. На першому місці за їх кількістю — Донецька область (понад 22 тисяч заяв), на другому — Дніпропетровська (19 202).
Якщо на перші угоди йшло багато часу — 3—5 годин, то сьогодні цю процедуру оформляють за півтори-дві години. Покупець і продавець виходять із повним пакетом документів. Що стосується цін, то рух по реєстру прав нерухомості аж ніяк не може коштувати дешевше як 3,5 тисячі гривень.
«Вхід до реєстру прав власності, рух по ньому, реєстрація переходу права власності — всі ці операції за визначенням не можуть бути дешевими, — розповіла на прес-конференції голова Дніпропетровського обласного відділення Української нотаріальної палати Ірина Євчук. — Кожен нотаріус поніс великі фінансові затрати у зв’язку з набранням чинності законодавчими змінами, пов’язаними з оформленням нерухомості. Нам довелося зміцнити свої технічні бази».
«Приходить клієнт, ми реєструємо його первинну заяву, перевіряємо заборони, арешти, інші обмеження. Після реєстрації договору йде переоформлення права власності, й потім видаємо остаточний продукт покупцеві на руки. Більше йому нікуди звертатися не потрібно, — зазначає нотаріус. — Крім того, будь-яка угода застрахована». Сума страхового відшкодування обмежується цифрою 1, 2 мільйона гривень.
На думку голови галузевої ради учасників ринку нерухомості в Дніпропетровській області Сергія Лагутенка, якщо раніше процедура взаємодії з БТІ в Україні була непрозорою та недемократичною, потребувала вдосконалення, то після внесення на державному рівні змін в оформлення угод купівлі-продажу нерухомості ситуація змінилася кардинально.
«Якщо говорити про затрати, які люди несли у 2012 році під час оформлення угод, то виписка з БТІ для продажу об’єкта коштувала в межах тисячі гривень для квартири та 2—4 тисяч — для будинків, і її робили два місяці, — нагадує Сергій Лагутенко. — Після угоди люди знову приходили до БТІ, платили за перереєстрацію права власності 200—300 гривень і чекали три тижні».
При цьому, якщо у квартирі було проведено хоча б мінімальні перепланування, то без інвентаризації таку угоду укласти було неможливо. Було потрібно пройти дуже складну процедуру узаконювання.
«Щонайменше три місяці потрібно було для того, щоб підготувати об’єкт до угоди та оформити її», — резюмує експерт.
Тепер завдяки змінам у процедурі оформлення угод купівлі-продажу нерухомості цей ринок пожвавився.
 
Дніпропетровська область.
Довідково
За інформацією, наданою керівним партнером проекту «Real up» Русланом Романьком, у 2012 році в Україні було укладено 260 тисяч угод з відчуження об’єктів нерухомості. На першому місці — Донецька область — 35 тисяч угод, на другому — Дніпропетровська — 24 тис., на третьому — Київська — 22 тисячі. Порівняно з 2011 роком, було відзначено зростання в розмірі 4,5%, порівняно з 2010-м — 18%.
Факт
Близько 100 угод з відчуження об’єктів нерухомості укладають щодня на Дніпропетровщині.