На Вінниччині завершено розслідування гучної кримінальної справи за фактом, що мав місце у селищі Вендичани Могилів-Подільського району. Про його результати в ексклюзивному інтерв’ю «Голосу України» розповів прокурор Вінницької області Олександр Мрихин.

— Прокуратура довела факт завдання тілесних ушкоджень підприємцем жителю села Вендичани Анатолію Юрчаку, — каже Олександр Мрихин. — Обвинувальний акт стосовно підозрюваного направлено до Могилів-Подільського міського суду.
Наша газета розповідала про реакцію жителів селища на розслідування цієї юридично нескладної справи («Воїнів-афганців просять не чинити самосуд над підприємцем», «Голос України» за 01.02.2013 р.). Значний резонанс вона викликала завдяки активним діям односельців, які стали на захист свого земляка. Для цього скликали схід села. Людей зібралося стільки, що не вистачило місця в будинку культури, тому зібрання проводили на майдані. Промовці звинувачували правоохоронців у зволіканні розслідування факту побиття їхнього односельця місцевим підприємцем. Підтримати колишнього бойового побратима прибули з усіх районів області також воїни-афганці. У виступах йшлося й про інші факти знущання підприємця над окремими жителями села. На сході прийняли звернення до народного депутата України Оксани Калетник з проханням втрутитися в ситуацію. Об’єктивності у розслідуванні та дотриманні його термінів присутні на сході села вимагали у листах на адресу Генпрокурора України та міністра внутрішніх справ. Саме завдяки цим обставинам, нескладна, на перший погляд, кримінальна справа за ст. 122 ч.1 Кримінального кодексу України (умисне завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості) набула резонансу.
— Під час досудового розслідування як свідків допитано майже 30 осіб, проведено п’ять слідчих експериментів, три обшуки, призначено низку експертиз та оперативно-розшукових заходів, — каже Олександр Мрихин. — Контроль досудового розслідування здійснювала Могилів-Подільська міжрайонна прокуратура.
— Промовці звинувачували працівників міліції у зволіканні з розслідуванням справи. А як ви оцінюєте дії міліціонерів?
— Не всі слідчі дії міліція здійснювала оперативно. Саме тому процесуальним керівником у кримінальному провадженні тричі надавались письмові вказівки щодо повного та неупередженого дослідження всіх обставин події та встановлення осіб, які скоїли кримінальне правопорушення. Крім того, чимало часу витрачено на проведення комплексної криміналістичної та судово-медичної експертизи. Саме цим пояснюється тривалість розслідування.
— Чим спричинено необхідність комплексної експертизи у справі, яка, за вашими словами, є нескладною?
— Підозрюваний у скоєнні злочину стверджував, що потерпілий зазнав травм завдяки необережності, нібито сам впав на землю і отримав тілесні ушкодження. Однак результати експертизи доводять, що сліди травм на тілі потерпілого є результатом його побиття. Потерпілий у заяві також вказує на те, що травм завдано йому підприємцем. Підтвердили цей факт і свідки. Отож завдяки належно організованим діям прокуратура повністю довела вину підозрюваного у причетності до скоєння ним злочину.
— Працівників прокуратури звинувачували у тому, що вони не з’являлися у суд під час розгляду цієї справи.
— Такі звинувачення безпідставні вже тому, що йдеться про розгляд позовної заяви, з якою до суду звернувся сам потерпілий. У даному позові працівники прокуратури не брали участі, тому й не було підстав бути присутніми на судових засіданнях.
— Це правда, що криміногенна ситуація у прикордонному Могилів-Подільському районі складніша, ніж в інших районах області?
— За моїми спостереженнями, у кожному прикордонному районі, незалежно від того, в якому регіоні держави він знаходиться, криміногенна ситуація складніша порівняно з іншими регіонами. Те саме можна сказати і про наш район, що межує з Молдовою. Це викликано насамперед значною міграцією населення під час перетину кордону. Найчастіше тут виявляємо факти контрабанди, перевезення через кордон незадекларованих товарів тощо.
Слід відверто визнати, що допускають порушення і правоохоронні органи. Кажу про це на підставі результатів комплексної перевірки, яку прокуратура області провела торік у Могилів-Подільському районі. Завдяки виявленим порушенням, до дисциплінарної відповідальності притягнуто Могилів-Подільського міжрайонного прокурора, начальника районної міліції та керівника податкової.
Розмову вів Віктор СКРИПНИК.