У Запорізькому театрі ім. Магара березень вважається особливим місяцем, що об’єднує день народження колективу, Міжнародний день театру та початок фестивалю-конкурсу на вищу театральну нагороду Придніпров’я «Січеславна». Нинішній березень додає до цього списку ще одну святкову подію — проведення конкурсу на Театральну премію імені В. Магара серед театрів Запоріжжя. Її було засновано 2012-го і названо ім’ям видатного режисера і актора, який протягом тридцяти літ очолював запорізький театр. Торік конкурс проводився лише в одному театрі. Відтепер премія стає міською з перспективою виходу на обласний, і можливо — всеукраїнський рівень.

Участь у конкурсі на премію беруть Обласний академічний театр молоді (вистава «Мільйон за дружину» Е. де Філіппо), Обласний театр ляльок («Кицин дім») та Муніципальний театр-лабораторія «Vіe» («Що трапилося в зоопарку» Е. Олбі). Головних номінацій три: краща вистава, кращий актор, актриса. Нагороджуватиме дипломантів у п’яти спеціальних номінаціях незалежна експертна рада, що складається з відомих критиків.

Колектив «магарівців» представляє на конкурс прем’єру 2013 року — комедію        О. Островського «Шалені гроші» в постановці головного режисера театру Євгена Головатюка. Це — яскрава оригінальна постановка класики, що звучить напрочуд сучасно, яка одразу завоювала прихильність глядачів. Виставу вирізняє цікаве сценографічне рішення (художник-постановник — Валентин Слонов), гармонійна режисерському задуму хореографія (Тетяна Астаф’єва) і вдале акторське виконання.

Усі конкурсні роботи — гостро актуальні для нашого часу. Навіть «Кицин дім» — про серйозну проблему даху над головою, не кажучи вже про ті вистави, в назвах яких мерехтять великі суми. До речі, в грошовому вимірі премія невелика (Гран-прі за кращу виставу — три тисячі гривень). Але ж не в тім щастя!

Сьогодні, в Міжнародний день театру, на магарівській сцені відбудеться урочиста церемонія вручення премії, й глядачі зможуть побачити фрагменти вистав театрів-учасників і театралізовані номери, створені спеціально до цієї події. Коли писалися ці рядки, результати конкурсу були ще невідомі, але одне можна сказати з певністю: хто б не став лауреатом, головним переможцем буде культурно-мистецька спільнота і глядачі Запоріжжя!

Запоріжжя.

Сцена з вистави «Шалені гроші». Чебоксарова — народна артистка України Любов Матвіїшина (ліворуч), Лідія Юріївна — артистка Галина Капралова. 

Фото Олега Валика.