Чопської митниці — на чотири мільйони!
Багатьох наших читачів цікавить: куди потрапляють вилучені на кордоні різноманітні товари, які відлежуються на складах митниці, після рішення суду про їх конфіскацію на користь держави? Адже з-поміж них, упевнені люди, можна придбати в досить хорошому стані автівку, побутову техніку, інструменти, новий одяг, взуття... Як воно є насправді, кореспондент «Голосу України» попросив розповісти прес-секретаря Чопської митниці Вікторію Сенгетовську:
— Усе починається з того, що інспектори вилучають різноманітне майно широкого спектра використання: від медикаментів, алкоголю та продуктів харчування до транспортних засобів, промислового обладнання та будівельних матеріалів, які потрапили на територію України з порушенням митних правил.
Подальшу долю цих товарів визначає суд. У разі конфіскації майно передається органам Державної виконавчої служби.
Відповідно до вітчизняного законодавства ДВС реалізовує конфіскат через торговельні підприємства, визначені Мін’юстом на конкурсній основі. Процедура реалізації таких товарів непроста: після винесення судом постанови про конфіскацію майна державний виконавець протягом трьох днів відкриває виконавче провадження. Далі виноситься постанова про призначення експерта для участі у виконавчому провадженні. До митниці направляється відповідний лист для нарахування податків та зборів, а товарознавчий експерт оцінює конфісковане майно, яке потім реалізовують на торгах.
Приміром, на сайті Чопської митниці customs. uz. ua є рубрика «Розпорядження майном, що перейшло у власність держави», де висвітлюється необхідна інформація з переліком спеціалізованих торговельних організацій, яким відділи ДВС у Закарпатській області передають для реалізації конфісковані товари з адресами та контактними телефонами.
Залишок конфіскованого майна станом на 1 січня цього року становив 3,3 млн. грн. (за 686 справами про порушення митних правил). Левова частка — 36% — конфісковані транспортні засоби, 10% — продукти харчування, алкогольні та тютюнові вироби, які підлягають безплатній передачі або знищенню, 4% — культурні цінності, медикаменти, зброя, 49% — інше майно. Упродовж минулого року митницею перераховано до держбюджету 100 тис. грн. від реалізації майна із закінченим терміном зберігання.
На початку нинішнього року від реалізації конфіскованого майна митниця перерахувала податків і зборів на 1,1 млн. грн.
За січень-лютий цього року передано ДВС області конфіскату на 2 млн. грн. Щороку за протоколами про порушення митних правил митники вилучають майна на мільйони гривень. Надходження від реалізації конфіскованих товарів мають повністю спрямовуватися до державного бюджету. Однак судове рішення про конфіскацію майна на користь держави ще не означає, що кошти таки надійдуть до держказни. Адже значна частина майна підлягає знищенню, утилізації чи розукомплектуванню. Також існують законодавчо передбачені довготривалі процедури визначення експертів, стадійність реалізації майна зі складним механізмом переоцінок, у результаті чого накопичується і на складах митниці, і на складах торговельних організацій велика кількість конфіскату. З часом він втрачає привабливість, стає морально та фізично застарілим і неліквідним.
В інтересах держави цей процес слід постійно контролювати, проводити періодично аукціони і кошти від реалізації конфіскованого майна спрямовувати до державної казни. Адже це ще одне — хай і маленьке, та постійне джерело збагачення скарбниці.
 
Ужгород.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.
Цифра
Торік на склади Чопської митниці за протоколами порушень митних правил потрапило майна на загальну суму 54,2 млн. грн., з яких майна на 22,8 млн. грн. конфісковано за рішеннями судових інстанцій, на 39,3 млн. грн. — повернуто власникам, на 30,1 млн. грн. — передано Державній виконавчій службі.