Торік вітчизняними судовими інстанціями усіх рівнів було розглянуто понад чотири мільйони справ. За рахунок впровадження механізму посередництва до вищих судових інстанцій дійде лише частина розглядів.
Таку статистику озвучив на прес-конференції голова вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін, який з робочою поїздкою перебував в Івано-Франківську.
На зустрічі з суддями області та журналістами йшлося про реалізацію українсько-канадського проекту «Освіта суддів — для економічного розвитку» із запровадження досудового врегулювання спорів за участі судді-медіатора (посередника). Івано-Франківський окружний адміністративний суд та Івано-Франківський міський суд вже у квітні нинішнього року планують розпочати експериментальний розгляд справ з використанням механізму досудового врегулювання спорів.
За словами київського посадовця, нині майже усі справи розглядаються на судових засіданнях, а запровадження такого інституту, як досудове вирішення спору, дасть можливість не тільки зекономити кошти судів та позивачів, а й пришвидшити час розгляду справи.
Учасники юридичного пілотного проекту опановуватимуть досвід канадських колег, оскільки у цій країні судове медіаторство діє вже понад 25 років і є досить ефективним хоча б тому, що рівень довіри тамтешніх громадян до судової системи країни становить 85 відсотків.
Звичайно, така правова новація не приживеться за один день, українські судді опановуватимуть її впродовж кількох років. Адже ефективне судочинство потребує не лише відповідного часу на врегулювання конфліктних ситуацій, а й відповідної кваліфікації, досвіду, моральних якостей суддів, співпраці адвокатів та юристів.
Вища кваліфікаційна комісія суддів України координуватиме розробку механізмів застосування у пілотних судах процедури досудового врегулювання спорів. Якщо експеримент завершиться успішно, згадана комісія підготує обґрунтування необхідності застосування в українських судах цієї процедури та подасть пропозиції на розгляд Комітету з питань правосуддя Верховної Ради України.
Окрім Івано-Франківщини, проект діятиме в Одеській області.
Довідково
Українсько-канадський проект «Освіта суддів — для економічного розвитку» реалізовується Національним інститутом суддів Канади спільно з Офісом Уповноваженого з федеральних судових справ Канади і фінансується Канадським агентством з міжнародного розвитку. Від української сторони партнерами проекту є Вища кваліфікаційна комісія суддів України та Національна школа суддів України.