В Оренбурзі, у рамках щорічного літературно-художнього свята «Шевченківський березень», обласна поліетнічна дитяча бібліотека разом з українською культосвітньою громадською організацією проводять заходи, присвячені пам’яті Великого Кобзаря.

 

Так, 15 березня відбувся бібліоміст «Читаємо Т. Г. Шевченка» — для відвідувачів Оренбурзької й Харківської бібліотек для дітей. Під час відеоспілкування юні читачі поділилися знаннями про Кобзаря, пов’язаними з їхнім рідним краєм, лунали твори поета.

Тепер і в жителів Оренбуржжя завдяки спеціальному відеопроекту є чудова можливість познайомиться з музеями Шевченка в різних країнах (насамперед в Україні), пам’ятниками й книгами, історичними місцями, пов’язаними з його іменем. Так, можна «відвідати» будинок-музей на батьківщині поета, побачити унікальні експозиції в Москві, Петербурзі й багато іншого!

Ім’я Великого Кобзаря тісно пов’язане з Оренбуржжям, де Тарас Григорович провів у засланні більше 10 років. В 1976-му з ініціативи вченого-шевченкознавця Леоніда Большакова щорічно в Оренбурзі й області проходить «Шевченківський березень». 

На знімку: таким Тарас зобразив себе в солдатах («Байгуші», Сепія. 1855—1856. Фрагмент.)