Футбол. Ліга Європи. Сьогодні, як відомо, три українських клуби зіграють матчі завершального туру групового раунду. Та всі вони мають різні завдання. Якщо харківський «Металіст» вибув з боротьби достроково, а київське «Динамо» вже забронювало місце в плей-оф, то «Дніпро» має ще поборотися за вихід з групи.

Дніпропетровці зіграють з французьким клубом «Сент-Етьєн» на київському НСК «Олімпійський». Тренер дніпрян Мирон Маркевич після поразки від луганської «Зорі» (1:2) у матчі чемпіонату України в розмові з журналістами поскаржився на те, що його команда, яка ще недавно лідирувала в чемпіонаті, стала жертвою нестабільності й опустилася на третю позицію в турнірній таблиці.

— Отже, ваше чемпіонство вже не актуальне?

— Головне, щоб у команди була гра, і тоді можна ставати чемпіоном. А то одну зустріч грають так, що любо дивитись, а потім два матчі команду не видно. Без стабільності нічого не буде. Цей колектив уже давно виступає одним складом. Зрозуміло, що мій попередник Гуанде Рамос під себе створював ансамбль, а мені хочеться по-іншому, але для цього потрібний час.

— Як збираєтесь зіграти останній матч у групі Ліги Європи?

— Сподіваюся, наші футболісти діятимуть зібрано і старатимуться не припускатися помилок, надто в обороні. У матчі з французами нас улаштує тільки перемога. І лише тоді ми можемо сподіватися на вихід до наступного раунду турніру.

— Чи володієте достатньою інформацією про «Сент-Етьєн»?

— Цілком. Знаємо, що наш суперник у чемпіонаті Франції посідає, як і ми в українському, третє місце. Що останній матч він провів удома з аутсайдером «Бастією» і виграв — 1:0. Запис цього поєдинку та інші ми вивчали.

У Києві нині, прямо скажемо, не спекотно. Але ми все-таки сподіваємося на підтримку киян і наших власних фанів, які обов’язково приїдуть із Дніпропетровська спеціально на цей матч.

— І останнє запитання: чи всі ваші підопічні здорові?

— На жаль, не всі. Продовжує лікування травмований Канкава — дуже важливий для нас гравець.

Рефері матчу «Дніпро» — «Сент-Етьєн» призначено хорвата Маріо Страхоню. Його асистенти — Сініша Премужай та Ігор Крмар, додаткові асистенти — Анте Вучемилович-Шимунович і Фран Йович. Четвертий арбітр — Івіца Модрич.

Телетрансляція поєдинку здійснюватиметься на телеканалі 2+2 (початок о 18.55).

*** 

Як зазначалося, для «Металіста» матч з «Локереном» (Бельгія) турнірного значення вже не має. Харків’яни, на жаль, через низку обставин невдало виступили в груповому турнірі, програвши всі поєдинки. Але хотілося, щоб слобожанці постаралися і поклали перші очка в скарбничку українського клубного рейтингу. Та й зняли б з душі камінь невдач.

Хоча в матчі з бельгійцями «жовто-синім» доведеться грати без легіонерів. Після зустрічі з «Волинню» Крістіан Вільягра, Папа Гуйє, Марко Торсільєрі та Жажа вирушили по домівках. Окрім того, достроково відпущені у відпустку Владімір Дишленкович і Едмар. Ще раніше відлетіли з України травмований Клейтон Гав’єр і Гуан Мануель Торрес.

Тому склад «Металіста» у сьогоднішньому матчі буде надто експериментальним. Поряд із тими українцями, котрі виходили на поле в Луцьку, готові зіграти Сергій Костюк, який відновився після тривалого лікування, а також Артур Денчук, Юрій Ткачук, Володимир Барилко, Олександр Осман, Ігор Козинець, Сергій Сизий і зовсім юні Дмитро Антонов та Олег Синиця.

Матч «Металіст» — «Локерен» відбудеться на «Арені-Львів». Його обслуговуватиме суддівська бригада з Кіпру. Рефері — Леонтіос Траттоу, лайнсмени — Мікаель Сотера і Сотіріс Вікторос. Четвертий арбітр — Маріус Деметріадес, додаткові судді — Крістос Ніколаідес і Деметріс Масіас.

Зустріч транслюватиме канал Футбол-2 (початок о 21.55).

*** 

Київське «Динамо» вчора прибуло до Бухареста. Команда розташувалася в готелі «JW Marrіott». Журналісти, котрі супроводжують команду, розселилися в «Radіsson Blu Hotel».

Учора відбувалися традиційні заходи: прес-конференція тренера динамівців Сергія Реброва, тренування нашої команди на полі стадіону «Natіonal Arena», де сьогодні відбудеться матч «Стяуа» — «Динамо». Його початок о 22.05 (місцевий час збігається з київським). Пряму трансляцію вестимуть телеканали «Україна» і Футбол-1.

Не можна обійти увагою те, що сьогодні суперник динамівців перебуває в турбулентній зоні гучного скандалу. Як повідомляє румунська преса, минулого тижня міністерство оборони Румунії виграло суд у ФК «Стяуа» стосовно володіння брендом клубу: ім’ям, логотипом та клубними кольорами.

Перемовини між представниками власника клубу Джиджі Бекалі, який тепер перебуває за ґратами, та чиновниками військового відомства завершилися безрезультатно. З’ясовується, власник найтитулованішого клубу Румунії відмовляється виплатити міноборони шестимільйонну компенсацію.

Якщо перемовини ні до чого не призведуть, то міністерство оборони намагатиметься через суд отримати компенсацію від трансферів, прибутку клубу та телевізійних прав у період із 2004 до 2014 року.

Паралельно Бекалі віддав вказівку про реєстрацію нового товарного знака. «Стяуа Бухарест» може стати просто «Стяуа», матиме жовті кольори, а логотип буде представлено у світлих тонах червоно-синього кольору. Отакі пристрасті.

Однак це, так би мовити, «ліричний» відступ. А тепер кілька слів про нашу команду. Про те, який настрій панує перед грою з «Стяуа» у стані «Динамо», розповів нідерландський легіонер клубу Джермейн Ленс (на знімку):

—  Маємо солідну мотивацію, чудовий настрій, дружню атмосферу в команді, нам просто потрібно зберегти це все до останнього матчу цього року.

Для нас важливо успішно зіграти, щоб з гарним настроєм піти у відпустку. Ми знаємо, що робити, тому матч має бути цікавим. А після відпустки готуватимемося до другої частини сезону, сподіваючись на його успішний перебіг...

Відомі судді поєдинку, вони з Англії: рефері — Майкл Олівер, його помічники на лініях — Стюарт Берт і Даррен Джон Герберт. Додаткові арбітри — Крейг Поусон, Джонатан Мосс. Четвертий суддя — Джон Брукс.

І наостанок — про погоду. Сьогодні в столиці Румунії сонячно, вдень — обіцяють 4 градуси тепла. Під час матчу температура, звісно, впаде. Синоптики прогнозують від плюс одного градуса до мінус двох, але без опадів.

Віктор БРАНИЦЬКИЙ (з Бухареста).

Фото Іллі ХОХЛОВА.