Коли Івано-Франківськом почали ширитися чутки про можливе закриття військової поліклініки, представники організації «Ветеранів 38-ї армії» та міської спілки ветеранів Афганістану стали на її захист. Написали листи Президенту України та міністрові оборони. Про те, що звернення не залишилось поза увагою, засвідчив візит до Івано-Франківського військового гарнізону тимчасово виконувача обов’язків директора військово-медичного департаменту Міністерства оборони України полковника медичної служби Ігоря Данильчука (на знімку).

На Прикарпатті проживає чимало колишніх військовослужбовців та ветеранів (понад 20 тисяч осіб). Кілька років тому було закрито потужний відомчий шпиталь, внаслідок чого більшість з них втратила доступ до якісного стаціонарного лікування, а область стала єдиною в Україні, що не має спеціалізованого госпіталю. На сьогодні всі лікувальні потреби військовослужбовців, ветеранів та їх сімей забезпечує гарнізонна поліклініка з денним стаціонаром, розташована в центрі міста. Саме з її працівниками та представниками ветеранських організацій краю зустрівся керівник департаменту.

Він запевнив, що розуміє всю складність і напругу, що виникла в регіоні попередніми роками, коли було прийнято «необґрунтоване та нічим не виправдане рішення про скорочення військового лікувального закладу». «Однак я хочу довести до всіх, що питання про існування військової поліклініки в Івано-Франківську перебуває на особистому контролі Президента України, його адміністрації та міністра оборони, який доручив передати, що розмови про те, що вашу поліклініку з денним стаціонаром буде скорочено, розформовано, переформовано, не мають під собою жодних підстав. Ця поліклініка працювала, працює і працюватиме». Попри це в госпіталь її не перетворять, адже є питання з територією, яка вже не належить Міністерству оборони. Але гість пообіцяв, що найближчим часом буде розв’язано всі проблеми, що є в медзакладу. Спочатку йому повернуть розрахунковий рахунок, що дозволить закуповувати ліки та апаратуру.

Також керівник департаменту розповів про рішення, прийняті на останній колегії Міноборони України щодо збереження гарантованих Конституцією та законодавчими актами прав військовослужбовців, службовців Збройних Сил України, ветеранів, пенсіонерів, учасників бойових дій. За його словами, міністр оборони дав доручення створити робочу групу щодо розроблення такої моделі реформування медслужби, яка у жодному випадку не призвела б до втрати ними законодавчого права на отримання безплатної медичної допомоги в лікувальних закладах, підвідомчих МО.

Фото прес-служби Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони України.