У Запоріжжі влада стурбована різким погіршенням рівня розрахунків за спожите тепло. Адже із 70 мільйонів гривень, передбачених у березні, станом на 25 число сплачено всього 39 мільйонів. Є загроза, що з приходом справжньої весни Запоріжжю не вдасться отримати ліміти на газ, щоб забезпечити хоча б гаряче водопостачання. На цьому наголосив запорізький міський голова Олександр Сін. Проте в ситуації, що склалася, найменшою вбачається провина «несвідомих» городян, як і компанії «Запоріжзв’язоксервіс», яку сварили під час прес-конференції. Зокрема збирачів комунальних платежів звинувачували, що лише десять їх розрахункових центрів працюють до 18:50, а решта — до 17:50. Однак річ тут, напевне, в іншому. По-перше, з 1 лютого городяни отримали нові платіжки з так званим одноступеневим тарифом. Щоб не дуже вдаватися в подробиці нововведення, зазначимо, що платити довелося значно більше. Тепер двокімнатна квартира (з лічильниками холодної та гарячої води) стане взимку до 700 гривень.
По-друге, ентузіазм платників зник не лише через непідйомний тариф. Адже у всіх у пам’яті скандал, який розгорівся у квітні минулого року. Спочатку один із депутатів заявив, що концерн «Міські теплові мережі» працює (чи працював у 2009—2010 роках) без... лічильників газу (у концерні просто «списують газ і реальне його споживання набагато менше»). На початку травня цю заяву прокоментував міський голова. «Якщо інформація про махінації підтвердиться — буде великий скандал», — наголосив тоді Олександр Сін. У червні 2012 року «на підвищення до Києва» пішов з посади директор концерну Сергій Фоміч. Пішов з такими ось словами: «Тривалий час — особливо в період з 2008 по 2010 роки — на концерні МТМ блокувалися програми з встановлення приладів обліку, які було розроблено за повного сприяння спеціалістів підприємства. Незважаючи на те, що я наполягав на реалізації цієї програми, я не знайшов підтримки стосовно того, що жителі Запоріжжя мають платити за дійсно отриману кількість і якість наданих підприємством послуг».
Зауважимо, що відтоді жодних повідомлень ані про факт згаданих махінацій, ані про їхню відсутність так ніхто і не дочекався. Натомість запорізький концерн МТМ вчергове посів друге місце в Україні серед підприємств галузі. Населення ж, як завжди, у всьому винне.