Ситуації, до якої потрапила наша команда через невдалі поєдинки на старті відбірного циклу проти Молдови та Чорногорії, не позаздриш. По суті, збірній України тепер потрібно перемагати ледве не в усіх матчах, що залишилися. Однак у Варшаві «синьо-жовті» зробили дуже важливий крок до мети.

 

Крижаний душ у дебюті

Польщу не назвеш зручним суперником для України — до цього ми лише в одній зустрічі із п’яти перемагали «кадру», загалом забивши п’ять м’ячів. Цього разу українці відзначилися тричі. Дебют зустрічі став крижаним динамівським душем для господарів. Адже на сьомій хвилині поляки вже «продували» — 0:2. Спершу ефектний м’яч забив Андрій Ярмоленко, а невдовзі відзначився Олег Гусєв.

Господарям вдалося відповісти влучним ударом Лукаша Піщека, але на більше «білих орлів» не вистачило. Хоча після гола вони помітно активізувалися. Та на 45-й хвилині Роман Зозуля, отримавши відмінну передачу від Ярмоленка, дивної краси ударом забив третій гол у ворота Артура Боруца. Це значно знизило шанси поляків навіть на нічию. Підопічні Фоменка показали майже стовідсоткову реалізацію.

Наш тренер пізніше зізнався:

— Запевняти, що ми не хотіли швидко забити, — сказати неправду. Напередодні матчу мене запитували, яким номером гратиме збірна України. Відповів, що першим, другим і третім... Думаю, збірна Польщі не очікувала, що ми почнемо матч першим номером.

За словами наставника нашої збірної, в перерві він сказав хлопцям, що матч триває 95—98 хвилин, розраховуючи, що футболісти сприймуть це належним чином.

Друга половина зустрічі й поготів пройшла під диктовку українців. Але збільшити рахунок їм не вдалося, бо прекрасно проявив себе воротар команди Польщі. У підсумку Україна заслужено домоглася вражаючої перемоги над непростим суперником і за різницею забитих і пропущених м’ячів обійшла його. Але від Англії, як і раніше, ми відстаємо на шість очок, хоча маємо матч у запасі. І нам хочеться вірити, що команда Михайла Фоменка боротиметься до самого кінця.

Результату досягли гравці

Дзвінкий виступ у столиці Польщі — лише частина кроку на шляху до завоювання путівки на чемпіонат світу 2014 року. Про це після варшавської зустрічі заявив Михайло Фоменко.

— По-перше, дякую хлопцям, — сказав він. — Виграш радує. Думаю, що наші вболівальники залишилися задоволеними і грою, і результатом, і самовіддачею. Результату досяг не я, не мої помічники, а футболісти.

— А чому Тимощук не вийшов у стартовому складі?

— Анатолію, на жаль, поки бракує ігрової практики. Тому вирішили використати його у другому таймі, коли суперники не матимуть вже свіжості. Вийшовши на поле, він діяв непогано, укріпив центральну лінію.

— Тепер, мабуть, надія потрапити на ЧС-2014 стала трохи реальнішою?

— Сьогодні зроблено навіть не крок на шляху до Бразилії, а його одна четверта. Щодо надії, вона завжди, як ми кажемо, вмирає останньою. Тому сподіватимемося, що хлопці виправдають себе і надалі. А збірна Польщі не могла розчарувати. Команда — нормальна, виконавці — хороші. Просто так склалася гра.

...Звичайно, ми всі пережили величезне піднесення від перемоги наших футболістів. Але вони мають забути про цей успіх, бо сьогодні в Одесі на них чекає черговий складний іспит — матч проти Молдови. І до нього варто поставитися набагато серйозніше, ніж до поєдинку у Варшаві. В іншому разі перемога над поляками не матиме жодного значення.

Олег Гусєв (праворуч) подвоїв рахунок.

Андрій Ярмоленко надав переможного імпульсу.

Фото Євгена КРАВСА (із Варшави, спеціально для «Голосу України»).