Законодавці пропонують нараховувати стаж членам родинних ферм
Волинська облдержадміністрація ініціювала перед народними депутатами від області питання про внесення змін до чинного законодавства про статус родинних ферм. Як стверджує статистика, зараз у регіоні налічується 2723 сімейні ферми, в яких утримується 9236 корів. Причому спостерігається позитивна динаміка. Торік таких господарів побільшало на 244, а кількість корів, яких вони утримують, зросла на 856. Поліпшується технічне оснащення, відтак і якість виробленого на таких фермах молока.
Однак проблему офіційного визнання зайнятості цих господарів на обласному рівні вирішити не можна. Хоча догляд за худобою потребує значних матеріальних і трудових затрат, певних знань. Ось чому облдержадміністрація пропонує внести зміни до Закону України «Про особисте селянське господарство», в якому надати сімейним фермам статус самостійних господарств — у разі, якщо працюють члени однієї родини й утримують три і більше корів. Таке офіційне визначення статусу дозволить у майбутньому вирішувати питання пенсійного забезпечення цих людей.
Пропонується зараховувати стаж роботи принаймні одному члену родинної ферми, котрий не має при цьому іншого постійного місця роботи. Для цього доцільно внести зміни до Законів України «Про збір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування» та «Про пенсійне забезпечення».
Окремі народні обранці підтримали пропозиції. Зокрема, депутат Сергій Мартиняк повідомив, що у Верховній Раді вже зареєстровано проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав членів особистих селянських господарств на соціальний захист у разі настання безробіття». Прийняття законопроекту дасть можливість господарям родинних ферм у випадку припинення їх діяльності набути статус безробітного та звертатись до відповідних органів щодо отримання соціальної допомоги.
Фото автора.
Майже двісті доїльних апаратів було вручено напередодні нового року сімейним фермам Горохівського району за державний рахунок.