Херсонське відділення Аграрного фонду України завершило підготовку пакетів документів для укладення форвардних контрактів на постачання зерна в регіональний резерв із фермерами та сільгосппідприємствами області. Такі заявки до АФУ подали 11 місцевих господарств, які зобов’язалися постачити в «засіки Батьківщини» від тисячі до вісімнадцяти тисяч тонн продовольчого зерна озимої пшениці (загалом 32,299 тисячі тонн) в обмін на аванс із розрахунку половини її вартості — 25 мільйонів гривень. Керівник регіонального відділення фонду Олександр Кобець каже, що кошти для виплати авансу мають надійти на рахунки підприємств протягом найближчого тижня.
Перший етап укладення форвардних контрактів на Херсонщині Аграрний фонд проводив у листопаді-грудні минулого року. Тоді господарствам краю, що зобов’язалися співробітничати з резервом, для підготовки до весняної посівної виплатили ще 16 мільйонів гривень.
До слова, навесні 2012-го агроформування укладали контракти на поповнення резерву 11,8 тисячі тонн зерна. Однак тривала посуха й катастрофічний неврожай змусив їх відмовитися від виконання зобов’язань у повному обсязі. Від місцевих аграріїв до резерву тоді надійшло лише 5,9 тисячі тонн зерна в рахунок авансу, а на другу половину платежів вони навіть і претендувати не стали. Але, принаймні, й не залишилися винні, чого не скажеш про багатьох партнерів обласного відділення державного Фонду підтримки фермерських господарств, котрі одержали пільгові цільові кредити на розвиток. Розрахуватися вчасно за позики вони не змогли, і нині прокуратура як представник держави вибиває повернення грошей у судах. Так, у Господарському суді області вона вже виграла три подібні позови, добившись постанов про примусове стягнення з позичальників від 10 до 50 тисяч гривень.
У фермерів одна надія — що нинішній рік для Таврії видасться щедішим на опади, і виторг від продажу чергового врожаю дасть змогу і свої справи поліпшити, і борги фонду погасити, не чекаючи арешту майна і його продажу «з молотка».
 
Херсонська область.