Голова Верховної Ради України Володимир Рибак перебуває з візитом у Республіці Польща для участі у засіданні Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму (парламент) Литовської Республіки та Сейму (нижча законодавча палата) і Сенату (вища палата парламенту) Республіки Польща. Напередодні засідання МПА Голова Верховної Ради зустрівся у Варшаві з Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським.
Як повідомила «Голосу України» прес-служба Верховної Ради, на зустрічі з польським Президентом Володимир Рибак наголосив на надзвичайно результативній співпраці між Україною та Польщею.
Сподіваємося розробити чіткий алгоритм наших спільних дій
«Переконаний, що діалогу між нашими країнами упродовж цього року будуть притаманні не лише його активізація, а насамперед високий рівень довіри та практичне спрямування кожної зустрічі та кожного візиту», — зазначив Голова Верховної Ради на зустрічі з Президентом Республіки Польща (на знімку).
В. Рибак також підкреслив, що двостороння міжпарламентська співпраця зосереджена на вирішенні найактуальніших питань двосторонніх відносин.
«Я братиму участь у П’ятій сесії тристоронньої Міжпарламентської асамблеї України, Польщі та Литви. Переконаний, що цей важливий захід допоможе нам узгодити наші позиції напередодні важливих подій, пов’язаних з наближенням України до європейських структур, — сказав керівник парламенту. — Сподіваємося розробити чіткий алгоритм наших спільних дій під час литовського головування в Європейському Союзі, особливо в контексті наміру України підписати Угоду про асоціацію Україна—ЄС під час Вільнюського саміту Східного партнерства в листопаді ц. р.».
В. Рибак відзначив стабільність україно-польського торговельно-економічного співробітництва. При цьому він наголосив на готовності української сторони вести діалог з потенційними польськими інвесторами та надавати всебічного сприяння впровадженню новітніх технологій в галузі енергозбереження, альтернативної енергетики та переробній сфері, що їх активно використовує Польща.
Він підтвердив зацікавленість у проведенні найближчим часом чергового засідання Українсько-польської міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, яке має відбутися у Польщі.
Заради утвердження історичної правди
Голова Верховної Ради також заявив, що українська сторона зацікавлена і робить усе для того, щоб гідно вшанувати пам’ять жертв українсько-польського протистояння у роки Другої світової війни, що отримало назву «Волинська трагедія». «Ми повинні докласти усіх зусиль до уникнення політизації питань трагічних сторінок в історії України та Польщі. Це потрібно заради утвердження історичної правди і справедливості, дружніх і партнерських відносин між нашими народами», — заявив він.
У свою чергу, Президент Республіки Польща наголосив, що він позитивно сприйняв проект цієї заяви. «Політизувати будь-яке питання просто. Але важливо знайти спільне бачення щодо його врегулювання, — зазначив Б. Коморовський. — І добре було б «закрити той розділ». Це був би добрий сигнал». При цьому Президент Республіки Польща зазначив: «Було б добре, аби спільно виступили і президенти двох країн. Це також був би спільний сигнал для інших».
Крім того, Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на зустрічі з Б. Коморовським наголосив, що вдячний польській стороні за постійний наполегливий діалог з європейськими лідерами щодо важливості практичного виміру співробітництва Україна—ЄС.
Стратегічний євроінтеграційний напрям залишається незмінним
«Ми задоволені результатами саміту Україна—ЄС у Брюсселі, який став важливою подією у наших відносинах з ЄС. Переконаний, що саміт став результативним для України, передусім завдяки Вашій особистій підтримці», — сказав він.
«Стратегічний євроінтеграційний напрям України залишається незмінним. Про це однозначно говорить Президент і уряд України, про це чітко висловилася Верховна Рада України, ухваливши 22 лютого ц. р. відповідну заяву, — заявив керівник парламенту. — Українська сторона усвідомлює важливість впровадження реформ та здійснює відповідну роботу».
Своєю чергою, Президент Республіки Польща наголосив, що для Польщі й України «сьогодні є багато спільних справ, зокрема, у питаннях просування України в її євроінтеграційних прагненнях». Він висловив переконання, що ухвалення законів, які становлять головну умову для підписання Угоди про асоціацію, має об’єднати політичні сили в Україні.
До того ж Б. Коморовський звернув увагу на «фактор часу». «Хоча підписання Угоди призначено на листопад, але рішення країни ЄС прийматимуть заздалегідь, — сказав він. — Тому травень — це головний період на вирішення багатьох питань, які стоять перед Україною».
«Думаю, що буде видимий прогрес», — сказав Президент Республіки Польща, додавши, що це надасть суттєвої вправності польській стороні у підтримці євроінтеграційних прагнень України.
В. Рибак висловив сподівання, що у квітні—травні ц. р. український парламент запрацює на повну силу, «попрацює над помилками». «Переконаний, що підписання Угоди про асоціацію під час саміту «Східного партнерства» в листопаді цього року у Вільнюсі є цілком досяжним, — сказав В. Рибак. — Ми також сподіваємося, що Європейською Комісією буде прийнято позитивне рішення про перехід України вже в цьому році до Другої фази Плану дій щодо лібералізації візового режиму для України».
«Ваша підтримка у цьому питанні є для нас особливо важливою та визначальною», — підкреслив Голова Верховної Ради.
 ** *
Учора керівник українського парламенту планував зустрітися з Маршалом Сейму Республіки Польща Евою Копач та Головою Сейму Литовської Республіки Відасом Гядвіласом.
Крім того, глава українського парламенту візьме участь у церемонії покладання квітів до пам’ятної дошки депутатам ІІ Речі Посполитої, жертвам ІІ Світової війни (1939—1945 рр.) та до дошки політикам, які загинули у Смоленській авіакатастрофі у квітні 2010 року. Як відомо, на борту цього літака, серед інших, перебували президент Республіки Польща Лех Качинський з дружиною Марією, 15 депутатів Сейму РП і три сенатори. Делегація летіла на заходи з вшанування 70-х роковин розстрілу підрозділами НКВС кількох тисяч польських офіцерів у Катині під Смоленськом.
 
ЦИТАТА
 
Голова Верховної Ради Володимир РИБАК:
 
«Вагоме слово повинні сказати наші парламенти. Я знаю, що на розгляд польської сторони було передано проект спільної заяви Верховної Ради України та Сейму Республіки Польща про встановлення «Дня пам’яті та примирення українців і поляків».
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.