Медицина

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект «Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування», який передбачає охопити медичною страховкою майже всіх громадян України з 1 січня 2015 року.

 

Про потребу запровадити загальнообов’язкове медичне страхування говорять ще з перших років незалежності, ще 1998 року на законодавчому рівні визначено, що медичне страхування є одним із видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, однак віз і нині там. І в разі хвороби чи травми себе або близьких доводиться платити з власної кишені за все — від бинтів та зеленки до операції, позичати гроші чи навіть заставляти майно. Лише одиниці щасливчиків можуть похвалитися тим, що на роботі мають медичну страховку, з якою в будь-який момент можна звернутися по допомогу до лікаря і навіть отримати безплатно ліки. Десятки страхових компаній пропонують застрахуватися громадянам самостійно — однак це «задоволення» коштує від чотирьох з половиною до десяти і більше тисяч гривень на рік, що для більшості наших співвітчизників залишається тільки мрією.

Нині зі стартом медичної реформи до теми страхової медицини повернулися обличчям. Президент України Віктор Янукович у своєму щорічному Посланні до Верховної Ради «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2012 році», а також під час телепроекту «Діалог з країною» одним із головних напрямів подальшого удосконалення законодавчого забезпечення системи охорони здоров’я визначив запровадження медичного страхування.

Законопроект, внесений народним депутатом України від Партії регіонів Ярославом Сухим, передбачає запровадити медичне страхування як окремий вид загальнообов’язкового державного соціального страхування, що, на думку автора, дозволить забезпечити гарантований обсяг медичної допомоги для застрахованих осіб та підвищити якість надання медичних послуг. Звісно, законопроект не обіцяє такий собі «соціально-медичний рай», за якого можна буде отримати будь-яку медичну допомогу в будь-якій клініці, включно з ліками від грипу чи протезуванням зубів, а передбачається насамперед визначити механізми, за якими людина зможе отримати найнеобхіднішу медичну допомогу та лікування.

На думку депутата, медичне страхування змінить умови фінансування і діяльності медустанов — вони стануть самостійними суб’єктами господарювання. Керуватиме загальнообов’язковим державним соціальним медичним страхуванням відповідний фонд, який належатиме до державних позабюджетних цільових фондів. А управлятимуть цим фондом на паритетній основі — держава, роботодавці та представники застрахованих осіб. Територіальні управління та відділення фонду укладатимуть договори із закладами охорони здоров’я, здійснюватимуть оплату за надану медичну допомогу, контролюватимуть якість надання медичної допомоги. Щорічно має затверджуватися базова та територіальні програми загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування, які визначатимуть перелік та обсяг гарантованого рівня медичної допомоги та умови її надання.

Медичному страхуванню підлягатимуть громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності та виду діяльності, члени виробничих кооперативів, а також непрацюючі — пенсіонери, діти до 18 років, багатодітні матері, зареєстровані безробітні та інші.

Звідкіля ж братимуть гроші для медичного страхування? Страхові внески платитимуть роботодавці, а за окремі категорії осіб та дітей — місцеві органи виконавчої влади і фонди обов’язкового державного соціального страхування.

На великих підприємствах з чисельністю понад п’ять тисяч працюючих пропонується створити страхові каси. Роботодавці сплачуватимуть страхові внески (у складі єдиного внеску) в розмірі 3% від фонду оплати праці.

Передбачається, що конкретний перелік медичних послуг, що надаватимуться застрахованим особам, буде встановлюватися окремим законом одночасно із прийняттям закону про Державний бюджет України та закону щодо розміру єдиного соціального внеску. Однак питання, наскільки медична допомога, яка надаватиметься людям за державним медичним страхуванням, відрізнятиметься у кращий бік від нинішньої так званої безплатної медицини, котра досі гарантується державою, залишається відкритим. Адже, за прогнозними розрахунками, за медичне страхування кожного непрацюючого громадянина держава сплачуватиме аж по 473 гривні. І не зрозуміло, як розподілятимуться зібрані кошти — чи не знову із «загального кошика», а не відповідно до сплачених внесків.

Прогноз

 

* За прогнозними показниками 2012 року, надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування становитимуть 21 403 млн. грн.

* Роботодавці сплатять страхові внески для забезпечення застрахованих осіб медичними послугами на суму 15 632 млн. грн.