Донецький регіон визнано найбільш техногенно навантаженим і небезпечним в Україні та Європі. Про це заявив журналістам начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області Сергій Третьяков. Інтенсивне використання природних ресурсів, марнотратство і безтурботність завели нас в екологічну яму, уважає він. Щоб виправити ситуацію, розроблено «План дій з охорони навколишнього природного середовища Донецької області на 2013—2020 рр.».

— План складається з семи основних розділів, що стосуються охорони атмосферного повітря, води, земель і ґрунтів, лісів, геологічного середовища й надр, поводження з відходами й небезпечними хімічними речовинами, припинення втрат біологічної й ландшафтної різноманітності та формування екологічної мережі.

За словами Сергія Третьякова, насамперед вирішуватиметься проблема забруднення повітря.

— Левову частку — 90 відсотків — становлять викиди сірки, яку дають теплові електростанції, — продовжив начальник управління. — На реконструкцію, заміну енергетичних блоків, закриття мартенівських виробництв виділять понад 30 мільярдів гривень. Для зменшення скидання недостатньо очищених стічних вод передбачені розширення й реконструкція очисних споруд у Слов’янську, Ясинуватій, Константинівці, Димитрові, Горлівці, Амвросіївському районі. На це передбачено майже 457 мільйонів гривень. У розділ «Охорона лісів» включено 6 заходів на загальну суму майже 278 мільйонів. Прогнозується збільшення заповідного фонду Донеччини на 5,6 відсотка. Фінансування передбачається за рахунок фондів охорони навколишнього природного середовища, державного й місцевих бюджетів, коштів підприємств та інших джерел.

Тоді як чиновники вважають сформований план реалістичним, громадськість в оцінках більш стримана й навіть критична.

«Такі звіти ми чуємо практично щороку. А результат зворотний, — каже заступник голови громадської організації «Донецький екологічний рух» Сергій Денисенко. — У плані є певні недоліки: вкладення мільярдів у Курахівську, Зуєвську ТЕС, впровадження екопрограми не дали результатів раніше, не дадуть і тепер. Викиди збільшуються, природа гине. Немає певних і чітко виражених санкцій за невиконання завдань. Обіцянки чиновників лягають на плечі громадських організацій. Так, торік тільки після масових мітингів у Маріуполі закрилися три коксові батареї на «Азовсталі».

На думку керівника інфоцентру «Зелений світ» Сергія Федоринчика, план має два основні недоліки: відсутність фундаменту й менеджерів проектних програм. «Тобто не вистачає людей, які відповідатимуть за реалізацію заходів. І доки не підберемо їх, проект не почне діяти на всі сто».

Голова Вінницької обласної екологічної асоціації «Зелений світ Поділля» Олена Явоська, яка приєдналася до дискусії в Донецькому прес-клубі по «Скайпу», також назвала пропонований документ малоефективним. «Потрібне тверде врегулювання всіх питань. Україна поки що не має такої потужної законодавчої бази, як, наприклад, Польща або Франція. Екологічні фонди цих держав давно виступають як самостійні фінансові організації. Вони видають гроші підприємству у вигляді кредиту під зовсім символічний відсоток. Така система в Україні не працює, а в підприємств немає можливості погашати багатомільярдні кредити».

 

Донецьк.

Мал. Миколи КАПУСТИ.