Житель Рівного Микола Л. уже 20 днів лікується від побоїв, які отримав у місцевому барі. Його вигляд не сподобався трьом молодикам. У результаті в чоловіка забиття голови та зламаний ніс. Зі слів Миколи, міліція не поспішає розслідувати цей інцидент. Мовляв, у вартових порядку є на те причини.

Цього дня нічого не віщувало біди. Микола разом із своїм братом Романом і декількома знайомими відпочивали в одному з розважальних закладів міста. Сиділи за столиком та спілкувалися. Несподівано до них підійшло декілька чоловіків, які сиділи поруч і були вже добряче напідпитку, та стали чіплятися.

— Спочатку вони накинулися на мене із погрозами, а потім почали штовхатися і бити. Як усе це відбувалося, навіть і не пам’ятаю. Знаю, що до нас прибігли охоронці, однак вони в конфлікт не втручалися. Потім мій брат викликав міліцію. Коли вони приїхали, ми показали їм кожного з нападників. Утім, правоохоронці не захотіли їх затримувати, — пригадує Микола Л.

Однак на цьому пригоди для хлопця не закінчилися. Молодики вже в присутності вартових порядку знову стали нахабно себе поводити та погрожувати Миколі розправою. За словами його брата Романа, незнайомці навіть одного міліціонера штовхнули в плече, запитавши, для чого він приїхав. «На Миколу кричали, постійно ображали. Говорили, що він у «колготах (завужені джинси)  ходить, шарпали його за сережку у вусі. До райвідділу того вечора забрали тільки нас. А тих людей правоохоронці спокійно відпустили», — каже він.

Хлопці переконують: чоловіки вели себе сміливо й зухвало, оскільки один із них нібито є працівником міліції. Микола та Роман провели навіть своє розслідування. У соціальних мережах хлопці знайшли фотографії, на яких один із їх кривдників вдягнений у міліцейську форму.

Нині цю інформацію в міліції перевіряють. Кажуть, що висновки стосовно причетності саме правоохоронців до побиття Миколи робити поки передчасно. «Слідчий провів допит потерпілого, уже призначена судово-медична експертиза. Також проводиться службова перевірка, щоб встановити, чи були співробітники міліції серед тих осіб, які завдали тілесних ушкоджень Миколі Л.», — зазначили у прес-центрі ГУМВС України в Рівненській області.

Прокуратура Рівненської області:

«Дані про подію внесені до ЄРДР працівниками Рівненського МВ від 02.03.13 та відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України (умисне легке тілесне ушкодження). Прокуратурою області хід досудового розслідування за вищенаведеним фактом взято на особливий контроль. У разі встановлення причетності до скоєного злочину працівників правоохоронних органів досудове розслідування буде проводитися органами прокуратури...»

Хід розслідування цієї справи також взяла під контроль правозахисна організація Amnesty Іnternatіonal в Україні. «Влада повинна негайно розпочати ефективне, ретельне і неупереджене розслідування нападу на студента та можливу причетність до побиття групи співробітників міліції і прокуратури, що перебували не при виконанні службових обов’язків, — зазначив ЗМІ заступник директора програми Amnesty Іnternatіonal у Європі та Центральній Азії Давід Діаз-Дожекс.

Тривожне повідомлення днями надійшло й з Харківської області. Зокрема, в одному з районних центрів майор міліції організував злочинну групу, члени якої викрали й планували пограбувати та вбити бізнесмена. Про це на брифінгу повідомив журналістам начальник управління прокуратури Харківської області Олександр Бабіков. За його словами, затриманому злочинному угрупованні пред’явлено повідомлення про скоєння злочинів, передбачених ч. 3 ст. 364 (зловживання службовим становищем працівником правоохоронного органу), п.п. 3, 6, 12 ч. 2 ст. 115 (замах на навмисне вбивство за обтяжливих обставин), ч. 4 ст. 187 (розбійний напад), ч. 3 ст. 146 (викрадення людини) Кримінального кодексу України.

Тим часом міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко видав розпорядження переглянути всі атестації працівників міліції. За його словами, такі заходи проведуть у зв’язку із випадками останніх правопорушень, які були допущені міліціонерами. Поштовхом до такого рішення послужив випадок у Чернігівській області, коли правоохоронець завдав вагітній жінці численних ножових поранень.

Мал. Миколи КАПУСТИ.