Полтавка Валентина Лугова належить до когорти жінок, якими захоплювався ще поет Некрасов: і коня на скаку зупинить, і в палаючу хату ввійде... Ну, коня не коня, а бувалого в бувальцях злодюгу затримала!

 

...Того дня Валентина Василівна господарювала на кухні і випадково побачила з вікна, що якийсь тип тягне через двір примітного сусідського возика. Жінка вибігла з будинку і почала кричати незнайомцю, щоб той полишив чужу річ. Чолов’яга спершу розгубився, але потім лише пришвидшив крок... Та й Валентина Василівна не збиралася здаватися! Тоді незнайомцю довелося кинути візок і таки тікати. Та було вже пізно: жінка встигла схопити його за куртку.

— Але він вивернувся з неї і кинувся бігти уже без куртки, — згадує Валентина Лугова. — Тоді я зуміла ухопити його за штани: ну, думаю, без штанів, голубчику, далеко не втечеш!..

— Так жінці вдалося загнати злодія в куток двору і покликати на підмогу чоловіка, — додає Володимир Пасічко, помічник начальника Київського райвідділу міліції Полтави. — Попри спротив, подружжю вдалося нейтралізувати незнайомця, зв’язати йому руки... поясом від халата, який був на жінці. Після цього вона збігала додому й принесла навіть мотузку, щоб зв’язати злодюзі (для надійності!) ще й ноги. Ось у такому стані й застали його наші дільничні інспектори, яким залишилося лише задокументувати «факт злочинного посягання».

Пізніше на запитання міліціонерів, чи не боялася жінка самостійно затримувати злочинця, адже той, як з’ясувалося, був рецидивістом і міг мати із собою навіть зброю, Валентина Василівна відповіла:

— Тоді я просто не думала про це . А коли й справді уявила, що він міг мати при собі ножа чи ще щось, міг мене ударити, то стало страшно. Але це було вже після затримання...

За проявлені мужність і допомогу правоохоронним органам Валентину Василівну Лугову керівництво райвідділу відзначило Почесною грамотою. Цікаво, що вручили її жінці просто на робочому місці — у дитсадку №41 (на знімку), де вона працює вихователем, маючи за плечима 45 років трудового стажу! Тож першими, хто привітав з нагородою сміливу жінку, стали її вихованці.

А от про затриманого вона згадує з болем: мабуть, саме в дитинстві його недовиховали. Ну, тепер, як то кажуть, виховуватимуть уже в іншому місці...

Полтава.

 

 

Фото  Володимира ПАСІЧКА.