Неформальні об’єднання «самооборони» від педофілів змушені створювати херсонці після того, як місцева міліція виявилася не спроможна оперативно знайти винуватця чи винуватців звірячого вбивства 10-річної херсонської школярки Руслани Свищової.
Нагадаємо, що міліція навіть оголосила про винагороду в розмірі десять тисяч гривень за інформацію, яка допомогла б слідству, але й це не спрацювало. Тож після того, як начальник УМВС Херсонщини генерал-майор Валерій Литвин відверто зізнався журналістам, що «у справі немає затриманих», група з кількох десятків стривожених батьків створила свій «загін» із виявлення зазіхачів на їхніх синів та дочок. Вони побоюються, що напади можуть повторитися в будь-який момент: адже педофіл залишився безкарним, а безкарність провокує на нові злочини.
Свою роботу члени групи, котрі публічності із зрозумілих причин не прагнуть, організують так само, як і їх однодумці в інших містах України: розміщують в Інтернеті сторінки від імені «віртуальних» дітей та підлітків, вступають у листування з охочими робити неповнолітнім непристойні пропозиції, призначають їм зустрічі та проводять «виховну роботу». Все це, звичайно, робиться на межі порушення закону, але «самооборонці» вважають, що виходу в них просто немає, бо міліція захистити їхніх дітей не спроможна. І наводять ще один промовистий приклад — арешт 30-річного Романа П., котрого підозрюють у кількох зґвалтуваннях дітлахів, що мешкали по сусідству з ним.
Міліція розкрила злочини на сексуальному ґрунті, скоєні психічно хворим, але мало не через рік по тому. І лише під час масових оперативних заходів після того, як у непрацюючому глиняному кар’єрі відшукали тіло зарізаної та роздягненої школярки. Таке «розкриття із запізненням» переконливо свідчить, що працівники міліції ситуацію контролювати не в змозі.
За таких обставин логічно було б правоохоронцям активізувати діалог із містянами, відзвітувати про криміногенну ситуацію в обласному центрі та про те, які зусилля докладаються для пошуку вбивці й захисту дітей від злочинних посягань. Натомість керівництво УМВС Херсонщини «стало в позу» й заборонило своїй прес-службі надавати журналістам навіть «рядову» щоденну інформацію стосовно скоєння злочинів та правопорушень, хоча раніше вона була цілком доступна. Уже два тижні не проводяться щотижневі брифінги в УМВС, а начальники міських райвідділів під будь-якими приводами ухиляються від спілкування з репортерами. За неофіційною інформацією, їм заборонили це робити без окремого дозволу відомчої прес-служби, погрожуючи порушникам заборони (яка, звісно, жодним письмовим наказом не підтверджена) негайною відставкою.