Після гучного скандалу, що мав місце між спортсменами і чиновниками Федерації легкої атлетики напередодні лондонської Олімпіади-2012, новообраний склад організації встановив ще один факт відвертого знущання над її підопічними. Про це у розмові з кореспондентом «Голосу України» розповіла віце-президент ФЛАУ, олімпійська чемпіонка Пекіна Наталія Добринська (на знімку).

— Коли новообраний склад федерації став до роботи, з’ясувалося, що з комп’ютерів стерто всю базу даних, — не приховує вона свого здивування. — Таке навіть уявити неможливо! Видалили результати змагань, що відбувалися за всі роки незалежності держави... Як у людей піднялася на це рука?! Зведено нанівець старання не тільки окремих спортсменів — не стало досягнень у легкій атлетиці нашої держави. Бо так само безжально «вбили» результати участі наших спортсменів на міжнародних змаганнях. Знищено навіть листування з Міжнародною асоціацією легкої атлетики. А там були важливі документи. Як могли піти на таке поважні люди, які раніше для нас були еталоном порядності, з багатим спортивним багажем? У них за плечима значні заслуги на ниві спорту, їх імена дотепер з повагою згадують уболівальники зі стажем, а вони... Для мене це залишається незрозумілим, але факт очевидний. Як бачите, конфлікт до кінця не вичерпано.

— Як заступник голови федерації ви особисто за який напрям роботи відповідаєте?

— У мене чи не найважливіша ділянка: доручили підтримувати зв’язок спортсменів із ФЛАУ. Ми поставили за мету — залучати атлетів до обговорення найважливіших справ федерації. Щоб вони не тільки були обізнані з життям організації, а й впливали на її роботу. Бо раніше нам постійно казали одне: «Ваша справа здобувати нагороди, все інше вас не стосується». Життя спростувало цю формулу. Дослухатимемося до думки атлетів. Такі стосунки, як на мене, ще й згуртовуватимуть організацію, а спортсмени, знаючи про те, що їхня думка теж чогось варта, у відповідь на таке ставлення ще більше виявлятимуть наполегливості у досягненні високих результатів.

— Наталіє, ви ще залишаєтеся у спорті?

— Так.

— Чи не заважатиме портфель чиновника?

— Не думаю. Маю велике бажання взяти участь у наступній Олімпіаді. Для мене це справа честі — сповна виявити свої здібності. Якщо не на такому рівні, як у Китаї, то хоча б здобути срібло чи бронзу. А насправді мрію про ще одну олімпійську нагороду найвищої проби.

 

Вінниця.

ДОВІДКА

Непростим був 2012 рік для олімпійської чемпіонки Пекіна, новоспеченого віце-президента Федерації легкої атлетики України, депутата Вінницької облради Наталії Добринської. Вона яскраво заявила про себе 9 березня у Стамбулі, де на змаганнях у закритих приміщеннях стала абсолютною чемпіонкою світу у п’ятиборстві і встановила новий світовий рекорд. А потім почався спад. 25 березня помер чоловік Наталії Дмитро Поляков, який також був її тренером. Схоже, важка психологічна травма не дала можливості талановитій спортсменці сповна виявити себе на Олімпійських іграх у Лондоні, що стало для неї найбільшою спортивною невдачею минулого року.