Саме такими є основні напрямки роботи Ямпільського районного центру зайнятості населення на Вінниччині. Напрацьовано позитивний досвід, яким могли б скористатися в інших регіонах держави. Про це — в розповіді директора центру  депутата районної ради дев’яти (!) скликань Анатолія ПЕРЕДЕРКА (на знімку):

— Наш район — сільськогосподарський, тому багато робочих місць мають ознаки сезонності. Зимовий період, коли на полях припиняються роботи, використовуємо для навчання. Проводимо їх у рамках семінару «Ефективне ведення сільського господарства» у «Клубі сучасного сільського господарювання». Лектором є досвідчений фахівець, колишній директор департаменту економічної стратегії Міністерства агрополітики та продовольства Віктор Дробот. Запрошуємо на заняття усіх бажаючих — і тих, хто має роботу, і безробітних. Одні удосконалюють кваліфікацію, інші — отримують і знання, і поради для відкриття власної справи. Заняття у клубі безплатні.

Є ще один вид навчання на платній основі. Служба зайнятості надає ваучери для громадян, яким виповнилося 45 років і старшим, для здобуття нової професії плодоовочівника. Її опановують у товаристві «Віртуал», де заняття проводять викладачі Уманського національного університету садівництва. Безпосередньо в центрі зайнятості функціонує консультаційний пункт з підприємницької діяльності для осіб, які мають намір започаткувати власну справу. До роботи залучаємо фахівців податкової адміністрації, фінансових та юридичних служб району, які надають індивідуальні консультації, допомагають у складанні бізнес-плану. Організовуємо цільове підвищення кваліфікації з основ підприємництва та бізнес-планування. Тобто для бажаючих відкрити власну справу є можливість набути знання і одержати підтримку. Та ще й надаємо одноразову грошову допомогу.

За підтримки нашого центру цього року, як то кажуть, стартували у власному бізнесі вчорашні безробітні, котрі нині займаються організацією зеленого туризму, вирощуванням квітів, торговельною діяльністю, навіть створено перший в райцентрі фітнес-клуб.

Чому саме справі самозайнятості приділяємо багато уваги й орієнтуємо на це тих, хто шукає роботу? Бо йдеться про створення робочих місць у малому та середньому бізнесі. Середній клас створює стабільність у суспільстві. Що більше його представників, то потужніша податкова база.

За моїми особистими спостереженнями, власна справа цілковито захоплює людей. Ті, хто створив її, по-перше, дорожать цим і віддаються роботі сповна; по-друге, не шукають іншого хліба, бо їх задовольняє робота на самого себе.

Красиво —  це коли навколо чисто

Ще один важливий напрямок діяльності нашого Центру — організація громадських робіт для незайнятого населення. Уже традиційним стало залучати безробітних до благоустрою районного центру. Так само вони працюють у деяких сільських населених пунктах. Тому громадські роботи організовуємо спільно з керівниками територіальних громад. Оплачують їх за рахунок коштів місцевих бюджетів та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування і районного центру зайнятості. Кожен рік безробітні беруть участь у місячниках з благоустрою міста та населених пунктів району. Дехто з них каже, що це не тільки корисна, а й красива робота. Населені пункти стають чистішими, привабливішими, з’являються нові клумби, дерева. Одночасно для безробітних  нехай тимчасовий, разовий, а все ж заробіток.

Щоби привернути увагу до громадських робіт, провели семінар із роботодавцями на тему: «Громадські роботи — перспективний напрямок взаємовигідної співпраці». На ньому узгодили види робіт, можливості фінансування. На власному досвіді переконалися, що поєднання зусиль нашого Центру з роботодавцями, керівниками територіальних громад, фондів дає можливість вирішувати наболілу проблему зайнятості.

Багато років поспіль ефективно співпрацюємо в організації і проведенні громадських робіт з Ямпільською міськрадою (міський голова Олександр Кульбаба), Качківською сільрадою (голова Михайло Пасарар), Клембівською (Володимир Колесник), Довжоцькою (Іван Бажура), Цекинівською (Ірина Рачковська).

Перепідготовка і стажування

З кожним, хто звертається до нашого Центру в пошуках роботи, ведемо мову про його можливе навчання. Професійна підготовка, перепідготовка або підвищення кваліфікації безробітних — це та справа, що завжди в центрі нашої уваги. Час вимагає, як то кажуть, вчитися, вчитися і ще раз вчитися. Бо маємо нові економічні умови, ринкові відносини, з’являються нові професії, пред’являються суворіші вимоги до працівників — і все це потребує нових знань. Навіть для тих, хто працюватиме механізатором чи у тваринницькій галузі. Адже в господарствах є нова техніка, на тваринницьких комплексах застосовують нові технології. Не знаючи їх особливостей, працювати не зможеш.

На це щоразу звертаємо увагу наших відвідувачів. Більшість із них після таких розмов виявляють готовність до навчання чи перенавчання. Важливо віднайти сучасну базу для навчання чи стажування. Заради справедливості слід сказати, що в районі є господарства з новою технікою і технологіями. Укладаємо з ними угоди й направляємо людей.

Так, у нинішньому році професійну підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації пройшли 142 особи, понад 190 підвищували кваліфікацію шляхом стажування за професіями: тракторист, слюсар агрегатів та сільськогосподарського устаткування, оператор відеозапису, токар. Можливість такого стажування надали сільськогосподарські підприємства: ПрАТ ПК «Поділля», ТОВ «Великокісницьке», ТОВ «Северинівське-плюс», ТОВ «Феодосія-агро», СТОВ «Нива», ПП «Агротемп плюс», СТОВ «Качківське», СВК «Поділля». Навчали також 14 водіїв за напрямом «технічне обслуговування автомобіля при перевезенні насіння» тощо. 15 безробітних проходили стажування на виробничій базі ПП «Будімідж» за такими професіями: слюсар-ремонтник, формувальник виробів будівельної кераміки та низки інших вузькопрофільних спеціальностей.

Готуємо також кадри на замовлення. Наприклад, заклади соціальної сфери звернулися з проханням організувати навчання за програмою підвищення кваліфікації операторів котелень. Загалом 50 операторів пройшли таке навчання.

На мою думку, перепідготовка і перенавчання — це та справа, яка уже в найближчому майбутньому стане домінуючою у діяльності системи зайнятості населення. Її треба поглиблювати й удосконалювати. 

Буде недостатньо запропонувати людині роботу. Вона стане затребувана на виробництві тільки після навчання відповідно до нових вимог і реалій сучасного життя.

 

Вінницька область.