Правову допомогу затриманим громадянам, яку зобов’язана за кошти бюджету оплачувати держава, адвокати на Херсонщині змушені надавати в борг. Начальник обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Єлисєєва (на знімку праворуч) каже, що контракти на надання таких послуг уклали 45 адвокатів, яким за годину роботи мають платити лише 28 гривень 68 копійок — учетверо менше, ніж зазвичай беруть професійні правозахисники. Але навіть цих грошей вони не можуть одержати із січня нинішнього року — з моменту відкриття центру.

 

— В управлінні Держказначейства просто відмовляються приймати документи на оплату праці адвокатів і пального для їхніх виїздів, посилаючись на те, що з ними не контракти треба укладати, а проводити тендери на закупівлю послуг. Однак такі тендери не передбачено вітчизняним законодавством, що регулює надання безплатної правової допомоги тим, хто її потребує, — пояснює Марина Єлисєєва.

Умови праці безплатних адвокатів на Херсонщині зовсім не райські: окрім цілодобових чергувань, є ще й необхідність нічних виїздів. Адже в низці великих населених пунктів таких захисників просто немає, часом один з них обслуговує по два-три райони і проводить у дорозі більше часу, ніж з родиною. Не дивно, що багато юристів відмовляються співпрацювати із центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги: тут потребують ще як мінімум півтора десятка професійних адвокатів, однак на останній кадровий конкурс було подано лише чотири заявки.

До речі, умови праці навіть для штатних співробітників центру теж залишають бажати кращого. Для нього регіональне відділення Фонду держмайна України надало в оренду приміщення на вулиці Перекопській, 169 за пільговою ціною одна гривня за рік. Здавалося б, радіти такій щедрості треба. Однак «пільгове» приміщення є... колишнім магазином «Текстиль». Коли центр сюди вселявся, тут навіть не було підключено електроенергію, а на те, щоб реконструювати торговельну точку під офіс, потрібно не менше трьохсот тисяч гривень. Мін’юст України таких грошей безплатним адвокатам поки що не виділив, тому щодня приймати клієнтів їм доводиться за столиком, встановленим посередині стелажів торговельного залу. Недавно з Києва для центру надіслали нову вивіску, однак закріплювати її біля входу не поспішають — надто вже безглуздо вона дивилася б під назвою магазину. На демонтаж масивних букв, з яких складається слово «Текстиль», грошей теж немає.

Фото Сергія ЯНОВСЬКОГО.

У таких умовах приймають відвідувачів безплатні адвокати.