Якщо вірити даним статистики, житлова проблема має відійти в минуле. Адже, за даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств області, 96 відсотків родин має окреме житло — квартиру чи індивідуальний будинок. Тільки дві сім’ї зі ста мешкають у гуртожитках і стільки ж займають частину індивідуального будинку. Щоправда, залишилися ще й комуналки, але в них живе менш як піввідсотка населення.

На перший погляд видається, що і з крихітними малосімейками вже покінчено. Адже найбільша частка родин мешкає у трикімнатному житлі, майже третина — у двокімнатному, а в кожного п’ятого домогосподарства — оселя із чотирьох кімнат і більше; при цьому в кожній п’ятій трикімнатній та кожній восьмій чотирикімнатній оселі мешкають одинаки.

Але далеко не всім пощастило з такими хоромами. Та й про якість житла — окрема розмова. Дванадцять родин зі ста живе в однокімнатних помешканнях. Причому часто там тісниться три і більше особи. Тож переважно хмельничани скаржаться не на те, що в них немає свого житла, а на те, що їм не вистачає квадратних метрів. Норма у 13,65 кв. м на кожного поки що залишається лише мрією для більшості сімей. А майже в кожній шостій оселі на одного мешканця припадає менше дев’яти метрів. Це й не дивно, бо значна частина житлового фонду — це «хрущовки», які відомі своїм мінімалізмом. Правда, залишилися ще й «сталінки». Кожна п’ята сім’я мешкає в житлі, зведеному ще в п’ятдесятих роках минулого століття і раніше. Близько половини — в тому, що було збудоване п’ятдесят—шістдесят років тому. Третина квартир має вік від п’ятнадцяти до тридцяти років. А в нових будівлях, збудованих вже в теперішньому столітті, живе лише три родини зі ста.

Однак не тільки вік, а й якість житла, котра визначається певними нормами та стандартами, та наявністю в ньому комунальних послуг, багато про що свідчить. Про зручність і комфортність у більшості випадків просто не йдеться. Далеко не всі забезпечені централізованим газопостачанням. В кожному сьомому домогосподарстві користуються балонним газом. Так само водопровід та каналізацію має лише трохи більше половини помешкань. Для решти вигоди, як то мовиться, у дворі.

За міжнародними стандартами, нормальні житлові умови передбачають наявність у помешканні чистої питної води. Але й до цієї норми нам ще далеко. Серед мешканців краю лише половина використовує для пиття та приготування їжі воду з мережі водопостачання. Третина бере воду з криниці або колонки в своєму дворі. Але й така вигода не всім доступна. Кожна шоста родина досі користується громадською колонкою або криницею.

Утім, отримавши свій дім, квартиру чи просто кімнату в гуртожитку, більшість власників і не думають скаржитися на його комфортність. За підсумками опитування, більше половини родин повідомили, що задоволені своїми житловими умовами. Й лише дванадцять відсотків мають певні претензії.

 

Хмельницький.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.