На державному рівні говорять про створення режиму максимального сприяння бізнесу з боку держави, про зниження адміністративних бар’єрів і тиску на малий та середній бізнес. Тим часом багато підприємців нарікають на часті перевірки правоохоронних та контролюючих органів, що відволікає їх від роботи. А як із цим на Рівненщині? Про це розмовляємо з прокурором Рівненської області державним радником юстиції другого класу Василем ПРИСЯЖНЮКОМ (на знімку).

— На жаль, факти незаконного втручання у господарську діяльність мають місце і у нашій області, — каже Василь Присяжнюк. — Прокурорські перевірки засвідчили про порушення законодавства в діяльності правоохоронних та контролюючих органів при видачі підприємцям дозвільних документів, непоодинокі випадки фальсифікації результатів проведених контрольно-перевірочних заходів, проведення позапланових перевірок з надуманих підстав, надання органами державного контролю преференцій одним суб’єктам господарювання перед іншими та інші.

— Василю Степановичу, серед заходів, що допомагають прокуратурі виявляти факти безпідставних перевірок і тиску на підприємців та своєчасно реагувати на них, є запровадження «гарячих» телефонних ліній в усіх прокуратурах області. Чи виправдало себе це нововведення?

— Підприємці повірили, що їх можуть захистити від неправомірних дій, тож звертаються на «гарячу» телефонну лінію. Якщо торік на неї поскаржився лише один підприємець, то у цьому році уже надійшло 25 таких повідомлень, у половині з них підтвердились факти тиску на бізнес. Ми, звичайно ж, оперативно реагуємо на такі повідомлення.

Так, прокуратура міста Рівного порушила кримінальне провадження стосовно службових осіб Рівненської митниці, які, зловживаючи своїм службовим становищем, незаконно виставили фізичній особі-підприємцю податкове повідомлення-рішення, зобов’язавши його сплатити мито на товари та штрафні санкції на десять тисяч гривень. Триває розслідування.

Ще такий факт: заступник директора однієї із рекламних компаній повідомив телефоном про незаконні дії працівників міліції. Ми оперативно провели перевірку і з’ясували, що четверо оперуповноважених Рівненського міськвідділу міліції, порушивши вимоги Законів України «Про звернення громадян» та «Про міліцію», за анонімним повідомленням, у відсутності керівника фірми і понятих провели перевірку статутних та дозвільних документів суб’єкта господарювання, а також після неправомірного проведення огляду комп’ютерної техніки мали намір її вилучити. Але після втручання прокуратури такі незаконні дії міліціонерів було припинено. За результатами розгляду подання, внесеного прокуратурою області начальнику УМВС України в Рівненській області, винних працівників притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Протягом 2012 року на користь платників податків судами вирішено 410 справ на суму позовних вимог 982 млн. грн. Оскаржено 877 податкових повідомлень-рішень органів державної податкової служби області, з яких скасовано вже 85 податкових повідомлень-рішень на суму 30 млн. грн.

 А ось голова сільськогосподарського виробничого кооперативу «РК-Хміль» поскаржився у прокуратуру на неправомірні дії працівників Здолбунівського райвідділу міліції, які після повідомлення про можливий факт самовільного вчинення невідомими особами демонтажу хмелярні, виїхали на місце події у складі слідчо-оперативної групи. Однак замість того щоб з’ясувати і задокументувати всі обставини справи, міліціонери, порушуючи вимоги Закону України «Про міліцію», без наявності достатніх законних підстав вилучили у працівників СВК інструменти. Як наслідок — робота на підприємстві була заблокована. Прокурор Здолбунівського району вніс подання начальнику райвідділу міліції, за яким до відповідальності притягнуто двох міліціонерів.

— Василю Степановичу, під час круглого столу у прокуратурі підприємці скаржились, що контролюючі органи до планів перевірок суб’єктів господарювання включають такі, на які розповсюджується заборона таких перевірок. Наскільки справедливі претензії підприємців?

— Справді, прокуратура виявила такі факти. Так, Сарненське районне відділення управління Держтехногенбезпеки в області, в порушення вимог Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» включило до переліку об’єктів, які підлягають упродовж 2012 року перевірці, кафе «Мотюшка». Це при тому, що діяльність цього кафе здійснює фізична особа-підприємець, який є платником єдиного податку, а тому на нього поширюється заборона здійснення заходів державного нагляду у сфері господарської діяльності зі сторони згаданого контролюючого органу. Щодо цього прокуратурою Сарненського району було внесено подання, яке розглянуте і задоволене.

Прокуратура захистила також підприємця з Дубенського району, який перебуває на спрощеній системі оподаткування та звільнений від обов’язку складання звітності із земельного податку. Попри це, Дубенська об’єднана державна податкова інспекція безпідставно виписала приватному підприємцю повідомлення-рішення, яке зобов’язувало його сплатити за минулий рік 14 тисяч гривень земельних податків та штрафних санкцій. Такі незаконні дії податківців призвели у подальшому до неправомірного переведення суб’єкта господарювання із спрощеної системи оподаткування на загальну. За цим фактом Дубенською міжрайонною прокуратурою зареєстроване кримінальне провадження.

— Скажіть, будь ласка: реагуючи на дзвінки підприємців на «гарячу» лінію, прокуратура домоглася зменшення кількості безпідставних перевірок?

— Що все в області ідеально в цьому плані, говорити зарано. Але тільки податківці вже у першому кварталі нинішнього року зменшили кількість планових перевірок на 70 відсотків. До таких кроків вдалися й інші контролюючі та правоохоронні органи Рівненщини.

Хотів би додати, що органи прокуратури реагують і на факти вимагань хабарів від підприємців представниками контролюючих органів. Ось, так би мовити, найсвіжіший факт: прокуратура у взаємодії з управлінням по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Рівненській області викрила одержання 20 тисяч гривень хабара керівником однієї з районних податкових інспекцій. Гроші податківець вимагав від підприємця за ненарахування до сплати податкових зобов’язань.

ФАКТ

Торік контролюючі органи Рівненщини провели більше 30 тисяч перевірок суб’єктів господарювання. Порушення під час планових перевірок було виявлено лише у половини з них, а за результатами позапланових перевірок — у третини. Це свідчить про відсутність виваженого підходу до планування перевірок, що негативно впливає на розвиток підприємництва в регіоні.

ЦИФРА

Всього за результатами проведених перевірок з питань додержання конституційних засад підприємницької діяльності протягом 2012-2013 років органи прокуратури Рівненщини порушили одну кримінальну справу, зареєстрували три кримінальні провадження, склали три протоколи про вчинення корупційних діянь, внесли 128 подань, 16 протестів на незаконні рішення органів місцевого самоврядування. За документами прокурорського реагування вже притягнуто до відповідальності 85 посадових осіб органів державного контролю, 19 правоохоронців та чотири особи органів державної виконавчої влади.