У селищі Демидівка на Рівненщині відбулась зустріч робочих груп Волинської та Рівненської областей, які подбають про створення резервного об’єму у Хрінницькому водосховищі напередодні повені. Цей захід покликаний зменшити негативні наслідки весняного водопілля в пік його проходження. Ситуація ускладнюється тим, що сьогодні в басейні річки Стир нагромаджено багато снігу, який під час різкого танення може дати великий об’єм води. І якщо її в цей момент ніде не зупинити, то вона може завдати багато шкоди населеним пунктам, які розташовані на берегах річки.

— Хрінницьке водосховище відіграє важливу акумулюючу, резервуючу роль на річці Стир, — розповідає начальник Рівненського облуправління водних ресурсів Леонід Каменчук. — Перед надходженням великої води необхідно понизити рівень у водосховищі з тим, щоб прийняти «велику» воду, яка прийде з верхньої течії річки. Її тут зупинять і пропустять уже в певних дозованих об’ємах. Є правила експлуатації таких водосховищ. На сьогоднішній зустрічі, відповідно до ситуації, що складається, ми внесли в них певні корективи, дали установки, що робити обслуговуючому персоналу Хрінницької гідроелектростанції, щоб ці вимоги було дотримано.

— Ситуація ускладнюється й тим, що водосховище покрито кригою, — доповнює свого колегу начальник Волинського обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук. — Раніше в цю пору його майже не було. Ураховуючи, що водойма має чималі запаси риби і для того, аби лід не подавив її, як це було колись на Київському водосховищі, ми підкорегували правила експлуатації, щоб не допустити різкого спаду води. Згідно з укладеним сьогодні протоколом, будемо щоденно обмінюватися інформацією з енергетиками про рівні води в нижній течії Стиру. Наше завдання — убезпечити від підтоплення місто Луцьк, розташовані на берегах річки села Луцького, Рожищенського, Маневицького районів Волині, а також населені пункти Рівненської області.

На знімку: такий вигляд має сьогодні гребля Хрінницької ГЕС.

Фото автора.