Голова Верховної Ради України Володимир Рибак 25—26 березня здійснить візит до Республіки Польща для участі в засіданні Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки і Сейму та Сенату Республіки Польща.
Програмою візиту передбачені зустрічі В. Рибака з Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським, з Маршалком Сенату Республіки Польща Богданом Борусевичем, з Маршалом Сейму Республіки Польща Евою Копач та з Головою Сейму Литовської Республіки Відасом Гедвіласом.
Голова Верховної Ради виступить перед учасниками Асамблеї з доповіддю на тему «Відносини України з Європейським Союзом».
Учасники засідання заслухають виступ Голови Сейму Литовської Республіки на тему «Пріоритети литовського головування у Європейському Союзі» і виступ Маршалка Сенату Республіки Польща на тему «Стан праць над спільним томом історичних есе».
По завершенні засідання V сесії Асамблеї відбудеться спільна прес-конференція голів парламентів України, Польщі та Литви.
Члени української делегації—члени Міжпарламентської асамблеї на чолі з Головою Верховної Ради візьмуть участь у церемонії покладання квітів до пам’ятника Т. Шевченку, а також до пам’ятних дощок депутатам ІІ Речі Посполитої, жертвам Другої світової війни (1939—1945 рр.), і депутатам та сенаторам, які загинули у Смоленській авіакатастрофі 10.04.2010 р.
Установче засідання тристоронньої Асамблеї відбулося 16 червня 2008 р. у Києві, під час якого підписано Статут Асамблеї та ухвалено Декларацію Асамблеї. Крім того, створено такі комітети Асамблеї: Комітет з європейської та євроатлантичної інтеграції; Комітет з питань гуманітарного і культурного співробітництва; Комітет з питань регіонального, місцевого і торговельно-економічного співробітництва.
Друге засідання відбулося 25—26 червня 2009 р. у Любліні, третє — 7—8 жовтня 2010 року у Вільнюсі, а четверте — 21—22 березня 2011 року в Києві.
Учасники ІV засідання Міжпарламентської асамблеї обговорили питання інтеграції України до Європейського Союзу, гуманітарну складову в європейських інтеграційних процесах, чинники історії у європейській ідентичності, проблеми культурної спадщини, національних меншин як чинника європейської цілісності. У роботі Асамблеї взяли участь парламентарії трьох країн, представники виконавчої влади України та науковці.
За підсумками засідання Асамблеї ухвалено декларацію, в якій її учасники, серед іншого, заявили про важливість розвитку спільних громадських інституцій та реалізації спільних проектів у гуманітарній сфері, закликали до об’єднання зусиль, спрямованих на підтримку євроінтеграції України, відзначили важливість подолання стереотипів складних сторінок спільного минулого та продовження процесів примирення і поєднання.
На сьогодні співголовами Асамблеї є: з української сторони — Голова Верховної Ради України В. Рибак, з польської сторони — Маршалок Сенату Республіки Польща Б. Борусевич, з литовської сторони — Голова Сейму Литовської Республіки В. Гедвілас.
 
ДОВІДКОВО
 
Рішення про створення Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки, Сейму та Сенату Республіки Польща було прийнято під час зустрічі глав парламентів України, Польщі та Литви 13 травня 2005 р. у Луцьку.
 
Прес-служба Верховної Ради України.