На Луганщині створено нову правозахисну організацію. Це навряд чи можна назвати подією, але важливість цього факту безперечна з двох головних причин. По-перше, її створили молоді юристи, яким не байдуже сьогоднішній стан правової освіти населення Донбасу, а по-друге, вони узялися протистояти ігноруванню трудового законодавства через бойові дії в регіоні. «У країні війна, чого ж ви хочете», — ця фраза стала серед роботодавців досить звичною та служить зручною відмовкою, щоб не платити людям зарплату або позбавляти їх роботи.

— Таке явище, як невиплата заробітної плати, пенсій, соціальної допомоги стало повсякденним. Люди не знають, куди і до кого звернутися, — розповідає засновник Східної правозахисної групи Павло Лисянський. — Для того щоб захистити права населення і було створено правову групу. Результати роботи уже є. Зараз, наприклад, розв’язуємо проблему робітників фабрики «Глорія Джинс». Головний її офіс базується в окупованому Луганську, а виробничі дільниці розкидані по області. Людей згідно з законом з роботи не звільняють, трудові книжки не віддають, але і зарплату не платять. Разом з обладміністрацією сьогодні займаємося розв’язанням цієї проблеми.

Юрист правозахисної групи Денис Шахбазьян вважає, що багато хто з людей опинилися за межами правової системи. Більшість населення, яка перебуває в зоні АТО, не інформоване про свої права і часто-густо переплачує дорогим юристам гроші, щоб вирішити найпростіші питання.

Засновники Східної правозахисної групи мають намір у містах Донбасу провести акції правової освіти. Як розповів Павло Лисянський, мешканцям роздаватимуть спеціальні матеріали про те, як захистити свої права. Не загальні інструкції, а роз’яснення з однієї конкретною теми. Приміром, про невиплату заробітної плати та дії співробітників: куди зателефонувати, до кого звернутися тощо. Проект охопить чотири міста Луганської і Донецької областей, зокрема Лисичанськ і Сєверодонецьк.