До читачів надійшов перший том словника гуцульських говірок, підготовлений науковцями Марією Астаф’євою та Ганною Воронич.
Словник укладений на основі говірок сіл Річки та Яворів Косівського району Івано-Франківської області. Перша книга, а буде їх аж чотири, містить близько 3500 статей та понад 700 сталих виразів і приказок.
Ці два села, розташовані в центрі українських Карпат, відомі далеко за межами Гуцульщини. І не тільки завдяки унікальним пам’яткам природи — водоспаду Бездзвінному, Сокільському хребту та урочищу Терношори. Звідси беруть початок династії різьбярів Шкрібляків та Корпанюків, цим краєм милувалися Іван Франко, Михайло Коцюбинський, Ольга Кобилянська, чеський етнограф Франтішек Ржегорж. Марії Астаф’євій укладати «Словник гуцульських говірок» допомагали її батьки — Параска та Микола Соломійчуки, рід яких закорінений у цих селах. У словнику передано лексику, яка пов’язана з побутом та господарством, звичаями та обрядами гуцулів. Видання до друку рекомендувала вчена рада Інституту енциклопедичних досліджень НАН України. Автори, презентуючи гуцульську говірку, ввели в науковий обіг великий за обсягом лексичний матеріал.
На знімку: перший том «Словника гуцульських говірок».