Учора в Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики обговорювали основні напрями (стратегію) діяльності Міністерства інформаційної політики.

У новоствореному «міністерстві правди» працюватиме 20—30 осіб, а його бюджет становитиме не більш як чотири мільйони гривень. Це в сто разів менше, аніж кошторис будь-якого іншого міністерства. На цьому наголосив міністр інформаційної політики Юрій Стець. Він звернув увагу на те, що із рішенням про створення Мінінформполітики в нашій країні дуже запізнилися. Мовляв, якби його створили раніше, ми не втратили б Донбас. Очолюване Ю. Стецем міністерство працюватиме за трьома основними напрямами: впроваджуватиме в життя інформаційну політику, відстежуватиме основні інформаційні загрози та забезпечуватиме внутрішні комунікації між гілками влади.

Нині положення діяльності обговорюють у комітетах з питань свободи слова та національної безпеки, оборони. Понад те, з документом ознайомлюється громадськість.

Окрім основних напрямків роботи новоствореного міністерства, на засіданні Комітету з питань свободи слова розглянули ще низку питань. Нині важливо визначити пріоритети, над якими депутати зосередяться найближчим часом, наголосила голова комітету Вікторія Сюмар. Йдеться, зокрема, про зміни до закону про суспільне мовлення, які негайно треба ухвалити до кінця цього року, сказала вона, запевнивши, що до січня комітет працюватиме в оперативному режимі. Для цього вчора на засіданні сформували три підкомітети. Питаннями, які стосуватимуться телебачення, радіомовлення і друкованих ЗМІ, опікуватиметься Дмитро Стеценко, інформаційною політикою — Олександр Сочка, а рекламою — Олександр Абдуллін.

Учора парламентарії також планували обговорити проект постанови про увічнення пам’яті Героїв України, які віддали своє життя за свободу і незалежність України (внесений народним депутатом України Олександром Турчиновим), а також зміни до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, заступник голови комітету Олександр Опанасенко під час засідання комітету.

А ТИМ ЧАСОМ

Профком Національної телекомпанії України оприлюднив відкритого листа до Президента України. Загалом, підтримуючи ідею реформування НТКУ, журналісти виступають за професійний, грамотний та етичний менеджмент цього процесу.

Водночас у листі наголошується на порушенні кількох статей чинного законодавства. Йдеться також про те, що трудовий колектив глибоко занепокоєний можливістю приватизації медіаресурсу, будівель та земельних ділянок.

Люди бояться звільнення з роботи та втрати права отримувати відповідну пенсію. Все це створює напружену атмосферу.

 

«Враховуючи вищезазначене, з метою дотримання вимог чинного законодавства України під час поступового та послідовного перетворення державної системи телебачення в суспільне, а також з метою захисту прав та інтересів працівників телерадіоорганізацій, які мають право на працю, передбачене статтею 43 Конституції України, просимо Вашого втручання і сприяння у приведенні підзаконних актів у відповідність до вимог чинних законів України та врахування прав та законних інтересів творчих працівників», — зазначено у листі.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.