Дніпропетровський досвід будівництва мікрорайонів доступного житла цього року буде розповсюджено ще на дев’ять областей України. Про це заявив міністр регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник.

У травні минулого року в Україні стартувала Програма пільгового іпотечного кредитування. Перший в Україні будинок, збудований за цією програмою, було відкрито 4 жовтня минулого року в Дніпропетровську на житловому масиві «Лівобережний-3». Тут зводять цілий мікрорайон доступного житла. 

Геннадій Темник зазначив, що на сьогодні в Україні створено всі умови для реалізації програми пільгового іпотечного кредитування на придбання громадянами доступного житла. За короткий час вона дала можливість укласти 1 233 договори.

Також міністр розповів, що загалом по всіх програмах державної підтримки житлового будівництва в 2013 році планується забезпечити житлом понад 4,5 тисячі українських родин (у 2012 році власне житло отримали 4 тисячі родин). Крім того, буде впроваджена нова Програма будівництва житла індустріальним методом. 

Як повідомили кореспондентові «Голосу України» в обласній держадміністрації, на Дніпропетровщині за останні три роки за різними програмами державної підтримки квартири одержало близько 800 родин. Насамперед працівники бюджетної сфери — лікарі та вчителі, а також інваліди війни та інші соціальні категорії громадян. 

ДОВІДКА

Індустріальні методи будівництва передбачають застосування уніфікованих збірних залізобетонних конструкцій, що виготовляються на заводах, і їх монтаж на будівельному майданчику. Під час будівництва індустріального житла застосовуються легкі бетони та інші матеріали. Такі методи дають змогу значно скоротити строки будівництва і здешевити його вартість.

ДОСЛІВНО

«Ми пишаємося, що перший в Україні будинок, збудований за Програмою «Доступне житло», було відкрито саме в Дніпропетровську на житловому масиві «Лівобережний», де зводиться цілий мікрорайон, — підкреслив Геннадій Темник. — Цього року такі мікрорайони ми плануємо розбити вже в 9 областях України».

2013 року на Дніпропетровщині продовжать оптимізацію схем теплопостачання. Влада обіцяє також забезпечити якісним і стабільним водопостачанням міста і райони області, модернізувати ліфтове господарство. Продовжать також будівництво нових полігонів твердих побутових відходів, закупівлю сучасних сміттєвозів та оснащення їх GPS-системами. Про це розповів заступник директора департаменту ЖКГ і будівництва облдержадміністрації Андрій Коломієць.

За його словами, результатом проведеної роботи стало зменшення кількості аварійних ситуацій у регіоні — за останні три роки втричі. Стратегічним завданням залишається зменшення енергозатратності підприємств житлово-комунального господарства шляхом модернізації котелень і тепломереж, насосних станцій і водопроводів.

Впровадження схем оптимізації теплопостачання планується проводити в рамках реалізації регіонального плану дій з урахуванням особливостей території. Так, цього року в місті Марганець реконструюють центральний тепловий пункт, у Кривому Розі побудовано дві нові локальні котельні. Це дасть змогу поліпшити якість послуг з теплопостачання майже для 30 тисяч жителів цих міст.

У рамках Регіональної програми «Питна вода Дніпропетровщини» планують реалізувати низку великих інфраструктурних проектів. Як розповіли кореспондентові «Голосу України» в обласній держадміністрації, у 2013 році буде проведено реконструкцію водоводу «Марганець—Томаківка» і водогінних мереж смт Юр’ївка та смт Софіївка. Нові водоводи побудують в селах Петриківка і Тихе Солонянського району.

Серед основних проектів удосконалення технології транспортування й очищення стоків названо: початок третьої черги будівництва оборотної системи використання промивних вод підприємства «Кривбаспромводопостачання» і корегування відповідного проекту з Аульського водоводу, продовження реконструкції павлоградських і синельниківських очисних споруд, а також початок реконструкції очисних споруд міста П’ятихатки. Крім того, заплановано реконструкцію колектора по вулиці Модровська у Кривому Розі та самопливного колектора парку імені Глоби в обласному центрі.

Ці заходи дадуть змогу поліпшити якість очищення стоків, які скидають у відкриті водойми, і поліпшать стан міського навколишнього середовища. На розв’язання проблем у каналізаційному господарстві за рахунок обласного екологічного фонду передбачено близько 50 мільйонів гривень.

Цього року заплановано також завершення будівництва полігона для твердих побутових відходів у Васильківському районі та придбання сміттєвозів для декількох міст.

— Модернізуючи системи тепло-, водо- і газопостачання, реконструюючи дороги і житлові будинки, передусім ми створюємо комфортні умови для життя людей, — вважає голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков.

Добірку підготував Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.