Готуючись до повені, водогосподарники Волині обговорюють проблему, якої ще кілька десятиліть тому не мали. Справжнім стихійним лихом для них стали бобри, поголів’я яких в області постійно зростає. Ці тварини риють нори в споруджених на річках дамбах, внаслідок чого останні стають схожі на решето.

У період весняного водопілля це може призвести до затоплення населених пунктів, значних площ сільгоспугідь. За три останні роки в області довелося аж 668 разів ліквідовувати завдані бобрами руйнування дамб.

Найбільше клопотів ці «меліоратори» завдали в Любешівському районі, де 250 разів пошкоджували водозахисні споруди на річках Прип’ять і Стохід, у Камінь-Каширському районі таких випадків зафіксовано 122, у Маневицькому — 118. Бешкетували хвостаті «диверсанти» і в Ковельському, Шацькому та Ратнівському районах. За три роки на ліквідацію наслідків життєдіяльності бобрів використано понад 4,5 тисячі мішків з піском, півтори тонни паливно-мастильних матеріалів, що загалом потягнуло на 100 тисяч гривень.

Волинська область.

Працівники Любешівського районного управління водного господарства ліквідовують прорив дамби, на якій погосподарювали бобри.

Фото автора.