Учора під головуванням Президента Віктора Януковича та за участі Голови Верховної Ради Володимира Рибака і прем’єра Миколи Азарова відбулося засідання Ради регіонів, під час якого обговорювалася концепція реформування місцевого самоврядування. За словами глави держави, учасники засідання мають усвідомлювати значення реформи місцевого самоврядування для кожного громадянина, бо «це буде одне з найважливіших питань, яке впливатиме на покращення життя людей».

Президент переконаний, що місцева влада повинна комплексно задіяти всі можливості щодо наповнення бюджетів з максимальним використанням наявних у регіонах ресурсів. «Необхідно комплексно задіяти усі наявні на місцевому рівні можливості щодо наповнення місцевих бюджетів та максимально використати існуючі в регіонах ресурси — матеріальні, фінансові, інвестиційні, людські — для відродження економічної активності, розвитку підприємництва, створення нових робочих місць», — заявив Президент. У цьому контексті він звернув увагу, що зараз украй неефективно використовуються такі потенційні джерела доходів, як природні ресурси, земля, туристично-рекреаційна сфера.

Крім того, глава держави вважає, що органи місцевого самоврядування недооцінюють потенціал об’єктів комунальної власності, доходи від яких можуть стати додатковим стабільним джерелом наповнення місцевих бюджетів. «У регіонах слабко налагоджено роботу щодо пошуку інвесторів для розбудови об’єктів соціально-культурного та господарського призначення. Майже не рекламуються інвестиційні та туристичні можливості території, привабливі об’єкти для інвестування», — цитує Президента його прес-служба.

З цього, на думку Президента, випливає важливе завдання реформи місцевого самоврядування — навчити громади самостійно заробляти кошти. «Чим більше свободи для місцевого самоврядування у господарській сфері, тим більшим буде власний фінансовий ресурс розвитку», — наголосив В. Янукович та закликав місцеві громади створювати «інвестиційні карти» найпривабливіших об’єктів для інвестування.

Зрозуміло, що ті, хто цим займатиметься, повинні мати належну підготовку, тому В. Янукович висловився за створення мережі фахівців та експертів з питань регіонального розвитку, оскільки це дозволить застосувати нові підходи до вирішення нагальних питань у цій сфері.

Вл. інф.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.