Реформування місцевого самоврядування є однією з найважливіших складових процесу розбудови демократичної європейської держави, її модернізації. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на засіданні Ради регіонів під головуванням Президента України Віктора Януковича у четвер.
«Для України процеси модернізації лежать у площині пошуку балансу між принципами централізації і децентралізації влади із суттєвим розширенням прав місцевого самоврядування. Особливої ваги це питання набуває в контексті дотримання вимог Європейської хартії місцевого самоврядування, без чого складно уявити наше подальше просування шляхом євроінтеграції», — сказав він.
В. Рибак зазначив, що Верховна Рада має вдосконалити та запровадити в законодавство кращі європейські й світові практики місцевих демократій. За його словами, питання вдосконалення державної політики щодо місцевого самоврядування та соціально-економічного розвитку територій є одним із центральних у діяльності парламенту, і нині на розгляді Верховної Ради України сьомого скликання перебувають 40 законопроектів, які безпосередньо стосуються місцевого самоврядування.
Голова Верховної Ради проаналізував основні проблеми місцевого самоврядування, серед яких ускладнена система адміністративно-територіального устрою, недосконалість бюджетного законодавства. «Без вдосконалення системи управління, вирішення питань адміністративно-територіального устрою, розширення матеріальної бази місцевого самоврядування просування вперед неможливе, — сказав він. — Однак не слід забувати, що успіх будь-якої реформи залежить, передусім, від довіри та підтримки людей. Лише шляхом розвитку громадянського суспільства, надання нашим громадянам реальних можливостей вирішувати питання місцевого значення ми зможемо таку довіру сформувати».
При цьому В. Рибак наголосив, що вирішення цих та інших питань «залежить від нашої спільної політичної волі й вимагає постановки єдиних цілей як на рівні центральних органів влади, так і на рівні регіонів і громад».
Голова Верховної Ради повідомив, що на черговому засіданні Консультативної ради з питань місцевого самоврядування, яке планується провести в парламенті у квітні поточного року, відбудеться широка дискусія з бюджетної тематики. У зв’язку з цим В. Рибак запропонував керівникам регіонів підготувати ґрунтовні пропозиції щодо внесення змін до Державного бюджету України за підсумками І кварталу.
Крім того, глава парламенту вважає, що Україні потрібна широкомасштабна конституційна реформа, успіх якої — це спільна відповідальність законодавчої та виконавчої влади.
«Сьогодні діє Конституційна Асамблея, ведеться напрацювання змін до Основного Закону України, триває пошук загальнодержавного компромісу», — сказав він.
При цьому, зазначив він, обов’язково потрібно розширити можливості громадян впливати на владу, брати участь у прийнятті рішень органами місцевого самоврядування. У цьому контексті керівник парламенту повідомив, що нині в Комітеті Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на розгляді перебуває вкрай важливий законопроект про місцеві референдуми.
Голова Верховної Ради зазначив, що курс на реформування «покликаний розбудити ініціативу на місцях, дати можливість кожному регіону, кожній громаді розкритися з урахуванням місцевих особливостей, ментальності, традицій». На його переконання, передача ряду функцій та повноважень місцевим органам дозволить спростити процес управління, сприятиме підвищенню рівня соціальних та адміністративних послуг, які надаються населенню, ефективності використання бюджетних коштів, раціональному господарюванню.
Підсумовуючи, Голова Верховної Ради наголосив, що нині державі потрібно прискорити процес удосконалення місцевого самоврядування, територіальної організації влади, бюджетного, податкового законодавства, провести житлово-комунальну реформу.
Прес-служба  Верховної Ради.
Міністр соціальної політики Наталія Королевська, міністр фінансів України Юрій Колобов, міністр доходів та зборів України Олександр Клименко.