може залишитися 30-тисячне прикордонне місто Могилів-Подільський на Вінниччині. Не тому, що місцеві мешканці не платять за її використання. Кран можуть перекрити екологи
Незважаючи на те, що комунальне підприємство «Могилів-Подільський водоканал» не заборгувало державі жодної копійки, Державна екологічна інспекція оштрафувала водопостачальників на астрономічну для колективу суму — понад 30 мільйонів гривень(!). Така «принциповість» державних чиновників може обернутися для міста або соціальним вибухом, або екологічною катастрофою.
Про закон згадали. А про людей?
Щоб відстояти подачу води у свої будинки, жителі готові перекрити міжнародну автомобільну дорогу Київ—Кишинів, що проходить через їхнє місто. Про це вони заявили, відповідаючи на запитання місцевих телевізійників про те, що мають намір робити, коли припинять подачу води. У райцентрі вже назріває соціальна напруга. Могилівчани телефонують на «гарячу лінію» Кабміну. Про рішення екологів повідомили в Мінприроди і Мінрегіонбуд. Відправили делегацію в Київ шукати захисту в народного депутата України від їхнього округу Оксани Калетник.
— Населення здебільшого справно сплачує кошти за використану воду, — пояснюють у водоканалі. — Натомість екологи вважають, що підприємство порушує чинне законодавство тим, що добуває воду із артезіанських свердловин без спеціального дозволу. Директор водоканалу Натіг Солтанов, роз’яснюючи причини непорозуміння з перевіряльниками, ознайомив кореспондента «Голосу України» з довідкою, де чорним по білому зазначено роки і суми сплати коштів за користування надрами КП «Могилів-Подільський водоканал».
— Ми не боржники, — наголошує співрозмовник, — і працюємо на підставі необхідних документів. Причина непорозуміння в тому, що тепер потрібен ще один дозвіл — на користування надрами. Його стали вимагати після прийняття закону «Про надра».
Щоб оформити такий документ, потрібен час. Насамперед на проведення геологорозвідки, виконання інших робіт. Та й обходиться все це в немалу копійку. «Отримання такого спеціального дозволу обійдеться нашому підприємству приблизно у два мільйони гривень, — уточнює директор водоканалу. —Для комунального підприємства невеликого міста така сума, як мовиться, непідйомна. Щоб сплатити такі гроші, треба підвищувати тарифи, інших джерел фінансування у комунального підприємства немає. Виходить, про закон подумали, а про людей — ні».
Каламутять... чиновники
Понад рік тому КП «Могилів-Подільський водоканал» уклало угоду на виготовлення спеціального дозволу на користування надрами, що передбачено законом «Про надра».
— Ось цей договір, — надає копію документа співрозмовник. — Його номер 14 від 12 лютого 2012 року. — Ми ж не сидимо, склавши руки. Незважаючи на дороговизну, намагаємося отримати документ. Але на це, повторюю, потрібен час. Запитайте у геологів — вони те само скажуть.
Ні надані копії документів, ні словесні аргументи не були почуті перевіряльниками з Державної екологічної інспекції у Вінницькій області. У понеділок, 18 березня, директору КП «Могилів-Подільський водоканал» Натігу Солтанову вручили у приміщенні згаданої інспекції постанову про сплату штрафу на суму понад 30 мільйонів гривень. Як зазначено у документі, «за користування надрами без спеціального дозволу у період з 08.08.2011 до 14.03.2013 (включно)». Ще один штраф на суму майже дві тисячі гривень накладено на керівника водоканалу «за збитки, заподіяні державі внаслідок самовільного використання водних ресурсів (підземної води) з артезіанських свердловин».
— Під час розмови з інспекторами на прізвище Чуйко і Сокрута я надав їм довідку про сплату підприємством коштів за користування надрами, — каже Натіг Солтанов. — А тоді запитав: «Якби підприємство отримало документ, який ви вимагаєте, сума коштів для сплати змінилася б чи ні? Вони відповіли: «Ні, залишилася б такою само». Тоді поясніть, про які збитки йдеться?
Як стверджує співрозмовник, його візаві після цього ніби в рот води набрали. До того ж, на думку співрозмовника, інспектори під час нарахування штрафів застосували неправильну формулу розрахунків. «Майже у сім разів інспектори завищили нормативи розрахунків, — каже керівник водоканалу. — Ми ж звітуємо перед податковою, тому знаю, як нараховують суми податків за користування надрами».
Прибуткове підприємство доводять до банкрутства
Могилів-Подільський п’є воду не з Дністра, який протікає через місто, а з артезіанських свердловин. Загалом 28 підземних артерій забезпечують могилівчан живильною вологою. «У нас найчистіша вода, — з гордістю каже керівник водоканалу. — Її можна набирати з крану і пити неочищеною. Щоб дослідити всі свердловини, треба сплатити геологам півтора мільйона гривень. Про це листом офіційно повідомив підприємство начальник Подільської гідрогеологічної партії пан Грабар. Такі дослідження триватимуть не місяць і не два, а значно довше».
На захист колективу стали у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.
«Довготривале оформлення документів, їх непомірна вартість та нарахування значних штрафних санкцій підприємствам зрештою можуть призвести до підвищення тарифів на послуги водопостачання для населення низки невеликих міст. Це є неприйнятним», — йдеться у листі, який підписав перший заступник названого відомства Олександр Аліпов. Адресовано листа Міністерству екології та природних ресурсів України і Могилів-Подільській міськраді.
— Нам сто років мало, щоб сплатити таку суму штрафу, — кажуть у водоканалі. — Невиконання постанови екологів загрожує накладенням арешту на рахунок підприємства. А далі — зупинення роботи з відповідними наслідками.
— Я звернувся до інспекторів, щоб одночасно із постановою про накладення штрафу видали припис на зупинення роботи водоканалу, — каже директор. — Бо ж комунальному підприємству райцентру нереально сплатити такі гроші. Мені відповіли, що це не їхня компетенція. Мовляв, прийдуть правоохоронці і вже вони прийматимуть відповідні рішення.
Олександр КОРНАГА, юрист:
— Парадоксальність ситуації полягає у тому, що влітку минулого року на підприємстві проводили планову перевірку. Здійснювала її та само структура — Державна екологічна інспекція. Таких претензій не було пред’явлено. Нинішня перевірка є позаплановою. Вдалося дізнатися, що її проведення ініціювала Генеральна прокуратура України. Саме від неї отримала доручення Державна екологічна інспекція. Той факт, що ГПУ зацікавилася водоканалом невеликого міста, наштовхує на певні роздуми. Якщо ще й взяти до уваги низку інших обставин. Перевірили й наклали штраф лише на один водоканал у Вінницькій області — могилів-подільський, а такі структури є у кожному з 27 районів. Щоправда, вони об’єднані в систему обласного водоканалу, а у Могилеві-Подільському комунальне підприємство є самостійною структурною одиницею. До того ж працює з прибутками, на відміну від деяких інших аналогічних підприємств.
 
Вінницька область.
Фото автора.
У понеділок, 18 березня, в Державній екологічній інспекції у Вінницькій області Натіга Солтанова ознайомили з постановою про накладення на комунальне підприємство «Могилів-Подільський водоканал» астрономічної суми штрафу — понад 30 мільйонів гривень.