Футбол. Відбулася прес-конференція тренера національної збірної України Михайла Фоменка (на знімку). Мова йшла про матчі проти Польщі (завтра у Варшаві) та Молдови (у вівторок в Одесі) в рамках відбірного турніру до чемпіонату світу 2014 року.
— Ми чудово розуміємо, яка ситуація склалася в нашій групі, — сказав Михайло Іванович. — Вона змушує нас боротися у всіх без винятку матчах, що залишилися. Ускладнює це поточна кадрова ситуація. На жаль, з поважних причин ми не можемо розраховувати на всіх найсильніших гравців, зокрема, на Євгена Коноплянку. Він приїжджав до розташування збірної разом із лікарем «Дніпра». Футболіст знову змушений вирушити до Німеччини на консультацію. Є проблеми у Кучера. Йому мають зняти шви після травми.
— Яку тактику оберете на матч з поляками?
— Про неї говоритимемо 22 березня. Всі хлопці чудово розуміють, які завдання стоять перед збірною, розуміють серйозність ситуації. Але казати — то одне, а довести ділом — зовсім інше.
— Можна сподіватися, що у Варшаві ми побачимо зовсім іншу збірну України — не ту, яка була в матчах з Молдовою та Чорногорією?
— Не думаю, що з такою мотивацією, яка була в згаданих вами поєдинках, гравці виходитимуть на поле в найближчих матчах. Мені соромно за те, що тоді був такий настрій. Причини назвати не можу. Можливо, просто недооцінили суперників.
— Від кого з футболістів польської команди очікуєте найбільше проблем?
— За винятком двох-трьох чоловік всі гравці польської збірної виступають в європейських клубах. А таким командам посередні футболісти не потрібні. Ми розуміємо, що збірна Польщі — дуже сильний колектив, який також в боргу перед своїми вболівальниками за виступ на Євро-2012. Найсильніші сторони польської команди — правий фланг, а також нападник дортмундської «Боруссії» Роберт Левандовський.
— Чому на цей збір викликано дуже мало нападників? Хоча в останніх турах національного чемпіонату досить добре зіграв сімферополець Шиндер...
— Перспективи є у всіх футболістів, життя триває. Не думаю, що залишаться без уваги ті, хто добре проявлятиме себе в клубі. Повірте, їх неодмінно помітить наш тренерський штаб.
— Є думка, що збірні Польщі та України рівні за силою. За рахунок чого можна обіграти поляків на їхньому полі?
— Всі ми прекрасно розуміємо, що таке сучасний футбол. Поясню на прикладі такої команди, як «Барселона». Всі журналісти чомусь вважають, що каталонці грають в атакувальний футбол. Але якщо у «Барси» прибрати пресинг, то це буде звичайна команда. А так вона не дає нікому грати. За рахунок боротьби, яку нав’язує. У футболі все вирішує боротьба. Хто її виграє, той і досягає успіху.
— Яке завдання стоятиме перед командою в матчах з поляками та молдаванами?
— Скорочувати відставання від суперників, яке є зараз у турнірній таблиці...
 
Фото Володимира КОТЛЕНКА.