Схоже, не один міський голова не допрацює свою каденцію
Нещодавно у ЗМІ з’явилася інформація, начебто рішенням Орджонікідзевського райсуду Запоріжжя відсторонено на два місяці від посади Мелітопольського міського голову Сергія Вальтера. І якщо він не знайде протягом п’яти днів 1,5 мільйона гривень застави, то його буде взято під варту. Теж саме, начебто, чекало і його заступника Олексія Козлова.
«Заколот  на кораблі»?
Пізно ввечері згадана інформація була спростована: міський голова лише свідок і не більше того. Наступного дня вже сам С. Вальтер — в оточенні великої групи ветаранів-афганців — був присутній на відкритті футбольного турніру в місті і фактично теж спростував розповсюджену інформацію. Мовляв, Інтернет для того й існує, щоб у ньому щось писати.
А місцеві спостерігачі тим часом зауважили, що диму без вогню, як мовиться, не буває — адже для багатьох людей, що цікавляться політикою на теренах області, було давно зрозуміло, що якісь події в Мелітополі таки мають відбутися. Адже значна частина пересічних громадян і мас-медіа регіону впевнені, що легітимна і обрана влада на Запоріжжі — це щось на зразок прес-служби при місцевому «смотрящому». Мовляв, по телевізору покрасуються, щось гучно заявлять, а ось реальний вплив на рішення і, перш за все, на кадрові питання, має запорізький бізнесмен Євген Анісімов.
Чи правда це чи ні, здавалося б, мали розібратися компетентні органи. Однак «органи» чомусь розбиратися не хочуть...
Наприкінці листопада 2012 року у Мелітополі відбулася майже справжня революція. Коли «креатуру» вже згаданого добродія Анісімова, а саме секретаря міськради Артура Полячонка, не просто відправили з посади, а й відправили за підписом 37 депутатів ради відкритий лист до керівництва держави та правоохоронних органів. Де досить колоритно описали всі «славні діла» згаданого молодого чоловіка та його помічників у славному місті Мелітополі. Тут варто зауважити таке: у грудні 2010 року 25-річного дніпропетровця з тримісячним мелітопольським стажем А. Полячонка обрали на посаду секретаря навіть не з третьої спроби, а з третьої сесії...
Місцева преса відреагувала на подію таким заголовком: «Мелітополь відбив атаку «смотрящого». І хоча перед тим правоохоронці вже провели трус окремих кабінетів Мелітопольської міськради, а заступника міського голови Леоніда Василенка навіть затримали (хоча через три дні він, до речі, недавній прокурор міста, знову вийшов на роботу), якось все стихло. Нікого не здивувало, що і волосина не впала з голови Полячонка, як і у запідозрених депутатами у бездіяльності правоохоронців. Залишили у спокої і Сергія Вальтера, і його команду. Хоча тут скринька не була й замкнена: місто почало готуватися до чергової перемоги Партії регіонів, адже на 20 січня і тут, і в Бердянську були призначені проміжні вибори до обласної ради.
На виборах вийшло, як завжди. Опозиція спочатку не знайшла єдиного рейтингового кандидата, а потім висуванці дружно повідбирали один в одного голоси. 
До того ж і явка виборців була рекордно низькою (17,35%), тому перемогу святкував представник Партії регіонів Геннадій Шанін. Після того в кабінетах міськради знову пройшов трус. Казали, начебто і у міського голови щось шукали, однак його помічники знову-таки спростували цю інформацію. Мовляв, він тільки свідок.
Тиша перед новою бурею?
11 лютого, під час апаратної наради в Запорізькій облдержадміністрації заступник прокурора Запорізької області Сергій Проценко повідомив присутнім, що С. Вальтер і справді відсторонений судом на 60 днів. І якщо не внесе застави (1,5 млн. гривень), то буде взятий під варту.
З одного боку, інформація виявилася несподіваною для представників обласної влади. Бо, як інакше розцінити реакцію на подію голови Запорізької облдержадміністрації Олександра Пеклушенка: «Я не маю права коментувати перебіг слідчих дій, — зауважив він, — однак впевнений, що про такі резонансні справи обов’язково необхідно інформувати громадськість. Окремо звертаюсь до державних службовців: не ганьбіть себе, свою родину, свою посаду, свою область, не повторюйте долі хабарників». Але з іншого боку, до Мелітополя прибули перші заступники голів облдержадміністрації і облради Віктор Ємельяненко та Олександр Клепаков. Вони зустрілися із секретарем міськради Олександром Барибіним і взяли участь у міській апаратній нараді.
Під час останньої стало відомо, що відсторонений міський голова Сергій Вальтер офіційно перебуває на лікарняному. У кулуарах з цього приводу трохи поговорили, що міського голову відсторонює взагалі-то рада, до того ж більшістю голосів, та на тих розмовах все і закінчилося.
За три дні стало відомо, що «небайдужі люди» таки знайшли гроші під заставу і визволили Мелітопольського міського голову Сергія Вальтера з-під можливого арешту. Сума, сплачена за свободу С. Вальтера — 1 млн. 500 тис. 276 гривень, ще 172 тисячі гривень внесено за його заступника Олексія Козлова. Того ж дня вже згадуваний заступник міського голови Л. Василенко сам попросився у відставку.
Протягом кількох днів у середині лютого вся запорізька преса була буквально завалена однотипними матеріалами негативного характеру про Мелітопольського міського голови Вальтера.
 Цікаво, що весь оприлюднений «компромат» був добре відомий всім ще напередодні виборів 2010 року, однак це нікого «в органах» не цікавило. У керівництві обласної влади створили тоді С. Вальтеру передвиборний «режим найбільшого сприяння».
 І ось ті ж самі, хто дуже любив, тепер так же інтенсивно ненавидять. Власне в області такі речі відпрацьовані ще з 1998 року, коли, наприклад, дружно почали цькувати і таки зацькували тодішнього міського голову Запоріжжя Олександра Головка.
15 лютого було скликано позачергову сесію Мелітопольської міськради. В її роботі взяли участь голова Запорізької облради Павло Матвієнко та перший заступник голови Запорізької облдержадміністрації Віктор Ємельяненко. Останній з 11 лютого став фактичним куратором міста, котре залишилося без керівництва. Метою ж позачергової сесії міськради стало не так оздоровлення, чи номенклатурною мовою — зміцнення керівництва міста, як заспокоєння апарату і депутатів. Всім було обіцяно, що слідство і все, що до нього додається, буде вестися винятково за законом. З тією ж метою і без особливих дебатів (як те, до речі, передбачає закон) обов’язки міського голови були покладені на секретаря міськради Олександра Барибіна.
Принцип доміно
Зовсім інша ситуація, до речі, у Бердянську, де міський голова Олексій Бакай такої підтримки не має давно. Хоча в обох, додамо, містах Партія регіонів має більшість, і обидва міські голови є представниками саме цієї політичної сили. Та останнім часом 32 бердянські депутати позиціонують себе прихильниками народного депутата Олександра Пономарьова (фракція Партія регіонів) і, відповідно, голосують за рішення, які раз по раз «ветує» О. Бакай.
Зауважимо, що, за інформацією місцевої преси, не лише структури міськвиконкому, але й бізнес у Бердянську, який пов’язують із міським головою (а ще з народним депутатом VІ скликання Валерієм Барановим), став об’єктом численних перевірок правоохоронних та фіскальних органів. Не виключено, що Олексія Бакая не сьогодні-завтра просто «видавлять» з посади. Тим більше, що заміна вже давно готова. Це Анатолій Степаненко — народний депутат України VІ скликання (фракція Партії регіонів). У разі якогось форс-мажору саме А. Степаненко стане першим заступником міського голови, і таким чином очолить Бердянськ. Хоча претендентом на владу у місті також є і заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук.
Але життя і час все розставляють по своїх місцях.
 
Запоріжжя.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.