У Національній академії державного управління при Президентові України відбулося експертне обговорення питань євроінтеграції країни. Участь у заході взяли президент НАДУ Юрій Ковбасюк, екс-президент Латвійської Республіки Вайра Віке-Фрейберг, Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Аргіта Даудзе.

Зокрема, Вайра Віке-Фрейберг зазначила, що країни Євросоюзу мають співпрацювати з Україною, насамперед в тих сферах, в яких співробітництво поки що не налагоджено. «Ми рекомендуємо зробити все можливе, щоб Росія не була єдиним постачальником енергії. Також пропонуємо інтегрувати національне виробництво шляхом стандартизації», — сказала вона.

Раніше, на думку екс-президента Латвії, Україна скептично ставилася до ЄС, оскільки почувалася самодостатньою країною з великою кількістю ресурсів та не хотіла дотримуватися правил, які було запроваджено іншою державою.

Вайра Віке-Фрейберг вважає «неадекватною» позицію Володимира Путіна стосовно того, що Росії заважають розвиватися інші країни. «Коли Латвія приєдналася до ЄС, на її території проживала велика кількість російськомовного населення. Серед них були росіяни з латвійським громадянством. Вступ до Євросоюзу — бажання населення. А коли вони захотіли більшої безпеки, ми розпочали роботу зі вступом до НАТО. Для такої маленької країни, як Латвія, це був єдиний вихід», — розповіла вона.

Відповідаючи на запитання, наскільки успішним може бути залучення іноземних фахівців на керівні посади в Кабінет Міністрів України, екс-Президент Латвії відповіла: якщо ви знаєте людину, яка може впоратися з локальною місцевою системою та запровадити певні зміни, то до неї треба звертатися. «Звісно, буде опір. Система, яка функціонує, має певні засоби захисту, однак іноземцям іноді простіше сказати, де саме було зроблено помилки і що треба змінити», — додала Вайра Віке-Фрейберг.