Учора захисники Гостиного двору влаштували черговий мітинг. Цього разу «мішенню» стала не Київська міськ-держадміністрація, уряд чи прокуратура, а посольство Кіпру в Україні. Активісти вважають, що забудовник — ПАТ «Укрреставрація» має саме кіпрську прописку, тому вимагали від влади цієї острівної держави оприлюднити дані про фірму. «Уряд цієї країни знаходиться у такій ситуації, коли йому треба рятувати свою репутацію, і вже є прецеденти, — пояснив активіст Ігор Луценко. — Наприклад, Кіпр на вимогу громадських активістів розкривав інформацію про майно деяких російських чиновників. Звісно, невисоких, рівня губернатора, та все ж».
Нагадаємо, протистояння між громадськістю та забудовником, який планує перетворити Гостиний двір на торговий центр, триває майже рік.
Окрім того що мітингувальники передали в посольство Кіпру офіційне звернення з вимогою оприлюднити інформацію про забудовників, вони ще й влаштували театралізовану акцію. Демонструючи туристичні принади острова, однією з них активісти представили директора ПАТ «Укрреставрація». Мовляв, нехай кіпріоти дивляться, з чим у нас асоціюється їхня країна.
Один із організаторів акції Ігор Луценко сподівається, що, виводячи конфлікт на міжнародний рівень, створить загрозу для забудовників. Однак силу своїх нервів ПАТ «Укрреставрація» вже показало. Будівельні роботи на території Гостиного двору, незважаючи на постійні протести, тривають. Минулого місяця їм вдалося остаточно виштовхати активістів за межі будівлі, а пожежа, яка трапилася у дворі 9 лютого, фактично прирекла Гостиний на перебудову.
Водночас на руках захисників двору перемог не видно. На засіданні Київради 21 лютого цього року, яке відбувалося під акомпанемент акції протесту, не прийнято клопотання перед Кабміном про передачу Гостиного двору в комунальну власність та не скасовано рішення про оренду на п’ять років земельної ділянки площею 1,02 гектара на Контрактовій площі, 4. Висновки незалежного експерта Володимира Захматіна з приводу пожежі, які вказували на можливість підпалу та грубе нехтування елементарними правилами безпеки, так і не було взято до уваги. Окружний адміністративний суд міста Києва, який нині розглядає позов про визнання незаконною постанови Кабінету Міністрів України № 1380 від 15 серпня 2011 року, якою Гостиний двір вилучено зі списку пам’яток архітектури України, так і не припинив будівельні роботи на об’єкті.
Учора проблем у захисників додалося після чергових слухань у суді. Як розповів «Голосу України» активіст Вадим Торопов, через стан здоров’я та вік на засідання не може прийти автор проекту реставрації Гостиного двору Валентина Шевченко. А на виїзне засідання суд не погоджується, тоді як свідчення В. Шевченко вкрай важливі. Лише вона може довести, що Гостиний двір відреставрували таким, яким його запроектував Луїджі Руско у вісімнадцятому столітті, а не відбудували. На цій підставі споруда й стала пам’яткою архітектури. Як розповів Вадим Торопов, відхилив суд й інші їхні клопотання. Наступне засідання заплановано на 3 квітня.
 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.